Som jag skrev i mitt förra inlägg blir en av de viktigaste förändringarna för säsongen att jag breddar min "stora"  perennrabatt och ersätter den tidigare dikkanten med plåtkant. Den tyngsta delen av arbetet är gjort. Gräsvålen är bortgrävd, bortforslad och utlagd uppochnervänt här och där på berget, mest under björnbärsbuskarna. 

Under den gamla gräsmattan var jorden hårt packad, så jag var illa tvungen att gräva och luckra upp. Tyvärr strök några maskar med kuppen. 

Ibland kan man läsa i litteraturen att man inte ska gräva i alven, men hos mig är jordlagret endast  40-50 cm ner till berget, så jag gräver. Dessutom har min pappa alltid grävt sin lerjord, ett spaddjup varje vår, det var hemligheten bakom hans odlingsresultat, sa han, och det kan jag inte sluta tro på. 

 

Så här såg det ut igår. Det är underbart att slippa tjäle i backen så här tidigt på våren.

 

Stenar måste bort för att öka på jordlagret så mycket som möjligt.

 

Kanten Ever Edge är på plats. 

 
Jag la på ny jord och rabatten är nu klar för att plantera i! Bättre  proportioner mellan rabatt och gräsmatta och större odlingsytor blev resultatet.  Är mycket nöjd.


När jag ändå trampade runt i rabatten passade jag på att dela ett övervuxet japanskt gräs, säkert 4-5 meter i omfång förra sommaren. Hälften skulle bort. 

 

För maffig, helt enkelt.


Yxan åkte fram. Jag kapade och lyfte bort den vänstra halvan. Resten får ligga kvar och återhämta sig.

 

Den bortgrävda biten delades ytterligare

 

i hela fyra bitar.


De tidiga lökväxterna känns uppmuntrande mitt i anläggningsarbetet.


Jag varvar alltid tungt trädgårdsarbete med lustfyllt trädgårdsarbete, och det roligaste jag vet så här års är att plantera penséer.  

I år ska jag ha rosa - lila - vinröda penséer, storblommiga sådana.

 

Jag delar inte vurmen för småblommiga sorter, jag har liksom inte tid att ansa och plocka de vissna blommorna, som blir ju multi i antalet efter ett tag. 

 

Dessutom slutar de storblommiga att blomma med barndhandflatstora, sladdriga blommor när de kommer hem till mig. I näringsfattig jord på min mörka entrétrappa  får blommorna helt normal storlek. Jag tycker också att de storblommiga har ett mycket mer varierat utseende än de småblommiga. I vart fall är det lättare att se med mina tantögon.

Söndagen ska huvudsakligen ägnas åt mitt andra stora projekt, odlingsbäddarna på platån.