Vintern är färgfattig, det mesta är svart, brunt och grått i vår del av landet. 

 Den förutseende trädgårdsägaren  skaffar sig vintergröna växter men några glada färger är svårt att finna. Man får hålla sig till godo med olika gröna nyanser och det behöver inte vara illa, om man tänker efter. 

 

Bråkbladig rhododendron och vintergröna vid entrétrappan.

 

Mörk lagerhägg och rhododendron tillsammans med ljusa bambun vid tomtgränsen

Jag är glad för att jag har mina stabila vinterväxter men nu längtar jag efter mer. Jag suktar efter vårens grönska som har en alldeles speciell stämning. Den lovar ju så mycket.

 

På våren finns det inte två växter med samma gröna nyans. 


Och om jag ska vara riktigt ärlig så längtar jag efter ännu mer, färger. 

Att frossa i penséer är vårvinterns stora happening för mig. Att handla, välja kärl, plantera med frysna händer, placera, gruppera, gå förbi och titta på dem genom fönstret, allt älskar jag. Jag lider med dem frostiga morgnar men vet med mig att de kommer att komma igång och svälla över sina krukor längre fram på våren. 

 

Sä här kommer det bli. Snart hoppas jag. 


Det var en fri tolkning av Blommiga fredagens uppdrag "4 Nyanser av Grönt". (Anspelningen på en viss literär pärla hade jag ingen lust att fånga upp idag.)