Alien - och hur ska man tolka det?

Aggressiv utomjordisk varelse? 

Biologisk skräck? Det vill man inte ha.

Forskare strävar efter att identifiera och hitta metoder för att begränsa främmande  invasiva arter som tränger undan inhemska. Dessa, björnlokan ska vara en av dem, kanske man kan kalla aliens.

Den släta översättningen kanske också duger? Främling. Då har man plötsligt många växter att välja mellan. Vi har många fantastiska invandrare från världens alla hörn i våra trädgårdar. 

Den mest udda växten hos mig är apträdet, Aracuaria aracuana. 

Apträdet härstammar från fjärran, den växer naturligt endast på södra halvklotet, främst i Sydamerika.


Och utan tvekan har den ett mycket udda utseende. 


Och en mycket ogästvänlig framtoning, skulle jag vilja påstå, nästan lite aggressiv, åtminstone vid närkontakt. Barren är maffiga och vassa som kniven. Att plantera apträdet avlägset, på ett ställe där man inte rör sig, är en absolut nödvändighet. 

  

Ett lite större exemplar som jag fotade en tredjedel av i Kew Gardens i London. 

Jag minns fortfarande när jag såg det här barrträdet för första gången. 

Det var inte i London utan i en visningsträdgård i Halland. I vårt klimat blir den inte lika frodig som på bilden ovan, utan endast en gles, spöklik siluett som trots sin potentiella höjd inte skuggar nämnvärt. 

Det sägs att apträdet är knappt något för oss i södra delen av landet.  Mitt exemplar har dock varit med två kalla vintrar som barn, visserligen generöst iklädd i fiberduk, men ändå. Vårsol kan inte komma på fråga, då bräns grentopparna. Nu, när den är fyllda fem år, anser jag den vara etablerad och jag täcker den inte längre. 

Barrträd som den är är det ju just på vintern den kommer bäst till sin rätta. 

 

Andras tolkningar av alien finns "Bland rosor och bladlöss"