Man lär sig hela tiden. 

Det var oerfaren, nykläckt trädgårdsfantast som föll för en lilablommande magnolia på plantskolan och köpte den utan att veta något om den eller att ha förberett en bädd för den. En liten planta som skulle bli ett träd av för denne trädgårdsfantast (alltså mig) okänd storlek.

Magnolian tillhör liliiflora-gruppen och heter Susan. Den hamnade på ett för trångt ställe, men växte och blommade med några enstaka blommor varje år.  Våren 2013 frös den tillbaka helt, men sköt några gröna skott från basen i augusti samma år. Då lät jag den stå kvar, den var fulful, men jag hade inte hjärta att gräva upp den. 

Våren 2014 kom ännu fler gröna skott och jag klippte bort alla döda grenar.  Ingen blomning. Sommaren 2014 var trädet helt grönt igen och i augusti blommade den med tre blommor. 


28 augusti 2014

Då tänkte jag: ok, det blir väl ingen blomning till våren. 

Fel hade jag, för blomningen kom som tåget (förr i tiden).  Och nu vägrar Susan sluta blomma. Hon är inne på tredje ansatsen. 


14 maj, blomning på nästan bar kvist

 

14 maj, stilig blomma 

 

14 maj

  

21 maj, bladen börjar spricka ut också


22 maj

 


4 juni,  några rhododendron runtomkring har hunnit i kapp 

 


13 juni, och det är inte slut än 13 juni, nya knoppar kommer hela tiden


Den långa, utdragna blomningen beror till viss del på den kyliga våren och det generösa regnandet, men jag tror inte att det är hela förklaringen. Min andra magnolia, en välmående stjärnmagnolia har bara haft en flor, likaså andra magnoliasortet som jag bevakar i min omgivning. 

Magnolior är nästan kända för sin korta men intensiva blomning. Karin Berglund skriver i sin bok, Din trädgård:

"Men den är ingenting för den som vill ha säker och långvarig prakt. Blomningen går fort över. Det gäller att vara hemma när föreställningen pågår, ...."

Det kan inte gälla Susan.  

Vad kan man då göra för att hjälpa sin magnolia på traven? 

Magnolior är törstiga. Om våren är bara genomsnittligt blöt, och inte dubbelt upp, som i år, vattna din magnolia för en rikare blomning. Extra näring iform av rhododendrongödsel, kompost, häst- eller kogödsel efter blomningen lär behövas. 

Och sedan tror jag att man, tvärtemot de etablerade odlingsråden för magnolia, med fördel kan klippa och forma sin planta för en tätare krona. Jag har ingen bred erfarenhet av magnolior, men båda mina plantor och även min grannes, som är en tredje sort, skjuter flitigt skott från grova grenar. 

Och som en gammal trädgårdsamatör sa när jag undrade hur stort ett träd, som han sålde, skulle bli. Han svarade: "Det bestämmer du!"