Redan när vi köpte huset fanns denna träaltan i söderläge omgärdad av en ca 70 cm hög mur. Muren har för uppgift att fånga upp sluttningen mot huset. Rumskänslan förstärks av höga perenner som temynta, kransveronika, sköldpaddsört och liljor i den uppmurade rabatten. 

Ursprungligen växte barrväxter där, men dessa togs bort redan första sommaren. Min man tål inte stora barrväxter - de små (säg inget, men det finns massor) ser han inte. Thujor och granar trängdes här från början och det var ingen lek att bli av med dem. När grenverket var nersågat och bortforslat, rötterna bortgrävda och muren omlagd, ja, då fanns inte mycket jord kvar i rabatten. Den svalde si så där 3-4 kubik. Gissa vem som körde dit all jord skottkärra efter skottkärra....det var inte han. 

Det är en rymlig altan längst hela långsidan av huset.  Dahlior i kruka pryder söderväggen
 

En trappa leder upp till gräsmattan i söder 

Dahliorna på närmare håll

Ännu mer dahlior 

I ett hörn står caffémöbler som komplement till det stora matbordet

Matbordet är placerat alldeles intill altandörren från köket. Försommarbild efter regn. 

Det är naturligtvis mycket praktiskt att ha sin matplats nära köket. Vi äter de flesta måltiderna här, dock inte frukost eftersom bordet står i björkarnas skugga under förmiddagen. 

 

Här ser man muren och altanen från andra hållet. Den här vinkeln ger intrycket av att jag har lyckats med en sammanhållen vit-rosa rabatt, men det stämmer endast under en kortare period på sensommaren.