Vi städade vår altan, även kallad "Röda rummet" i det fantastiska vårvädret igår. Det är en aktivitet vi brukar ägna oss åt i slutet av april, men i år gick alltså inte att vänta längre. 

Min man - hemkommen från Kina kl 10.00 på förmiddagen - greppade högtryckstvätten och rengjorde våra golv i två vädersträck, ca 70 kvm yta på bara några timmar. Det är otroligt vilken kraft den där gula pricken på blå himmel kan ge en, man blir både lycklig och handlingskraftig. Blå himmel har ha minsann inte sett i Shanghai och det var inte regnmoln som stod i vägen för det utan luftföroreningar. Så fruktansvärt hemskt. Före och under arbetets gång. När solen går lågt på vintern hamnar golvet i skugga och blir alldeles grönt av alger. 


Och efter. Överdraget till dynorna tvättade jag i höstas, vilket jag är väldigt tacksam för nu. De ska idag sprayas med lite impregneringsspray. Sofforna står under tack, så de klarar sig hyfsat utan att behöva plockas in och ut hela tiden.

 
I år satsade jag på penséer på den blålila färgskalan. Lite aprikos/orange tillkommer så småningom, men tulpanerna och hyacinterna blommar inte ännu.
 

Jag har fått ohyra på några av mina övervintrade fuchsior, så de åkte ut från vardagsrummet snabbare än snabbt. Utomhus försvinner ohyran (vita flygare, misstänker jag) av sig själv. Vi får se om jag lyckas hålla koll på eventuella frostnätter, fiberduk i beredskap är ett måste ännu. 


Vertikalt


Den här här planteringen på höjden är ny för i år och ska bli intressant att följa. Jag har alltid varit lite smått besatt av att plantera på höjden, klätterväxter, växtstöd, spaljéer, taklökstavlor, vägghängda krukor osv har jag testat. Ikeas väggfasta skolåda har jag inte provat, men det har varit nära. 

Nu kom jag över den här vertikala minigarden, som den kallas, och kunde inte låta bli inköp med mässrabatt och med alla mina visioner om hur man ska få väggarna att grönska. (Företaget som marknadsför modulsystemet heter Venso EcoSolutions.) Materialet är härlig plast, men meningen är ju att den helt täcks av växtligheten så småningom.

Egentligen hade jag velat haft den på väggen ovanför soffans kortsida, men nu tror jag att den blir för tung. Det skulle kunna gå, men jag vill avvakta. Penséer är en provisorisk lösning, jag kommer att ha perenner i lådorna,  typ minihosta, ormbunke och/eller spetsmössa längre fram. Och då blir det för mekkigt att först skruva upp den och sedan plocka ner igen.

Så här långt kan jag konstatera att plopparna som håller ihop konstruktionen går lätt av så man får skaffa några i reserv. Utrymmet för rötterna är generöst, det räcker absolut till odling av de växter som jag nämnde ovan. Hur vattningen och avrinningen fungerar får jag återkomma längre fram. Jag tror man får tänka skuggiga väggar och skuggtåliga växter för att undvika överhettning och snabb uttorkning. 

 


I andra hörnet har vi ett litet matbord under tak. När jag väljer matplatser vill jag ha vägg i ryggen och utsikt över grönska. Väggen finns och grönskan är på väg....