Min blog handlar om mitt trädgårderande och jag gör nästan aldrig inlägg om heminredning och renoveringar. Det är andra så mycket bättre på. 

Men så här i jultider är det svårt att vara disciplinerad och hålla sig utomhus. 

Jag har förresten inte ens varit utomhus på hemmaplan de senaste veckorna, det är mörkt när jag ger mig iväg på morgonen och ännu mörkare när jag kommer hem. Är man dessutom bortrest på helgerna missar man alla ljusa stunder. Men den gångna helgen, när jag äntligen fick en chans att ta en runda utomhus dagstid, slog det mig  hur viktiga alla fönstren har helt plötsligt blivit.

Inredningsdetaljer som julstjärnor och adventsljustakar dominerar inte bara rummen utan även trädgården. Och det är lika bra, för jag julpyntar inte alls ute. 

Dessvärre är det svårt att fotografera fönster utifrån pga skuggor och spegling.

 

Mina favoritljustakar som jag har 4 stycken av

När jag ändå håller på måste jag visa ett foto som jag är mäkta solt och glad över. Det föreställer min älskade ungerska mormor som är min främsta trädgårdsinspiratör. 

 

Vi använder hyacinter mest som julblomma, men i min barndoms trädgård förekom den frekvent i rabatterna. Här en färg jag aldrig tidigare har stött på; ljuslila eller mörkrosa? Jag gillar också att den inte är så tjock och kompakt. 

  

En cyklamen som åker in och ut beroende på utetemperaturen.


Den här amaryllisen skulle jag gärna vilja spara, men med tidigare misslyckanden i färskt minne tror jag inte att jag orkar. Min mamma har 35 stycken "översomrade" amaryllisar, så jag tror mig veta hur mekkigt det är. Någon som lyckas på våra breddgrader? 

 

Jag gillar verkligen ljusstakar.

  

Även tomtarna är på plats, noggrant arrangerade av yngste sonen. 

 

Han älskar tomtar och samlandet verkar ha gått i arv på min mans sida

 

Merparten  av denne armé kommer från min mans mormor


Hon gick bort tidigare i år, så nu ser jag på tomtarna med helt andra ögon. Det är ett arv att förvalta. 

Det känns som att julen är nu här på allvar, inte minst efter säsongens första julbord igår kväll. Det är bara några arbetsdagar kvar för min del och ledigheten, som alltid, är mycket välkommen. Det lovas fortsatt milt väder och jag hoppas kunna smyga ut och fixa lite.