Hur påverkar det kyliga, blöta vår- och försommarvädret våra trädgårdar? 

Eftersläpningen i blomning är si så där 2-3 veckor jämfört med förra året. Det sägs att det har kommit dubbelt så mycket regn i maj än genomsnittet. Å andra sidan var 2014 ett år när vi oroade oss för att allt skulle vara överblommat i augusti. Vi hade en ovanligt tidig och varm vår och i år är det tvärtom. Fast det brukar jämna ut sig i slutändan. 

Vissa växter älskar det svala vädret medan värmeälskande sorter har knappt orkat veckla ut sina blad till midsommar. Det är relativt lätt att lägga märke till avvikelser jämfört med tidigare år med mer normal (genomsnittlig) väderlek. 

Många sommarblommor utvecklas långsamt, luktärterna är fina, men små och zinniorna, som jag brukar tycka är lättodlade, blir ingenting av. 

 

Direktsådd zinnia den 4 juli 2014

 

Direktsådd zinnia 25 juni 2015. Hinner troligtvis inte i kapp😉.

Tagetesen 'Vanilla' har  däremot överträffat alla förväntningar. Fröna grodde snabbt och har fortsatt att utvecklas i jämn takt. Plantorna har blivit buskiga utan att tjuvas. Bra jobbat. Sniglarna har inte heller hittat till krukorna. De skulle bara våga.


Lättodlad på riktigt.

En annan som stortrivs är penséerna. De första plantorna köpte jag i slutet av februari och fortsätter det så här kommer de att hålla till Halloween. Vill man det? 

 

Så här har det sett ut på uteplatsen i öster sedan i april


Så lika men ändå olika, runt 20 juni 2015.

 

Krukodlade hostor vaknar tidigare än de i rabatterna och är tacksamma att ta till i krukarragemang
 

Gyllenlacken kommer snart att klippas ner för en ny blomning senare på sommaren


Jag brukar byta ut penséerna mot pelargonior till midsommar, men mina övervintrade pelargonior  blommar inte än. Jag har slängt ut dem till utelivet för tidigt, kan jag med facit i hand konstatera. Frostfritt duger inte för pelargonior, de vill ha lite mer. 

Bland de fleråriga blommorna noterar jag störst skillnad på klematisarna. Jag har många, men det brukar inte märkas, eftersom de inte har för vana att blomma allt för frodigt. Någon enstaka  blommor brukar det bli. Men i år ser det fint ut på flera ställen, så lärdomen blir, vattna, vattna, vattna och plantera i halvskugga. 

 

En blek 'Piilu'

 

'Ville de Lyon'

 'Hagley Hybrid'


Jag misstänker liknande utslag på dagliljorna, som också ser mycket lovande ut i år, tack vore allt regn, gissar jag. Det får vi återkomma till. 

Analyser av det slaget underlättas ju markant av det bildmaterial som bloggandet fört med sig. Olika år är det olika växter man lyckas med och helt plötsligt inser man vad det kan bero på. Att läsa till sig kunskap i litteraturen är liksom inte samma sak. Det går inte in på samm sätt.