Fortsätter på temat inköpsresa och visar mina fynd idag.

Det blev lite av varje, mest vintergrönt. 

Det händer att min förkärlek för vintergröna växter vacklar lite när jag ser tjusiga alpin-, lund - och lökplanteringar på våren. Då blir jag osäker, pysslar jag verkligen med rätt saker?  

Men längre fram på säsongen när tjusiga trebladen vissnar ner och gulnande  aliumblad förfular rabatterna förbannar jag mig själv för att jag inte kunnat låta bli att peta ner lökarna i backen. Nä, då blir de stabila åretrunt-växterna favoriter igen. (Treblad kan man i och för sig aldrig ångra, möjligen vid insikt av dess förmåga att dränera kassan.)

Summa summarum är jag ständigt på jakt efter spännande växter med prydnadsvärde året om. Det är inte bara barrväxter det handlar om, förstås, det är ljung och rhododendron, det är träd och buskar, det är perenner och gräs. 

Här kommer årets direktimporterade nytillskott:

Långresta växter i tryggt förvar på hemmaplan

 

Hela 8 exemplar av en ny förälskelse, Stachys 'Hummelo', ljung, vintergröna ormbunken  Polystichum neolobatum'Himalaya'och Cypripedium 'Ulla Silkens', som ännu inte har vaknat ur sin vinterdvala. Så ingen regel utan undantag...

 

Ilex x meserveae 'Leander' med sina små vitkantiga blad och rosa blomknoppar. Den ska vara en hyfsad härdig ilex, förutsatt att den får slippa tidig vårsol .

 

Taxus baccata 'Semperaurea'

 

Och samma taxus efter frisering.

 

Taxus baccata 'Amersfoort' har för arten atypiskt korta barr. 

 

Rhododendron "Burletta" köptes förstås för bladens undersidas skull.

 

Vårljung, brunnea macrophylla 'Jack Frost' , som ska vara vara en del av underplanteringen till silverpäron och som kostade halva priset jämfört med min plantskolans priser. Rosa vårärt i mitten.

 

Daphne crearum x  arbuscula 

 

En utav de läckraste barrväxterna ever, enligt mig, abies koreana  'Icebreaker", andra försöket. Förra året  beställde jag den på posten, men den dog bara efter några veckor. Det är först nu jag förstår varför. Barrväxterna på inköpsstället, Hachmans plantskola är nyss uppgrävda från odlingar på friland. Det kapade  rotsystemet får inte utsättas för minsta torka de kommande månaderna. 

 


Så den fick vara en utav de första som planterades


Chephalotaxus harringtonia 'Fastigiata' som jag skrev om för någon vecka sedan här

 


Och sist men inte minst, en rostig liten stålblomma med flera användningsområden. Passar för mindre krukor och marschaller. Endast 225 riksdaler tyckte jag var överkomligt.


Helgens utmaning blir att hinna peta ner alla dessa 30-tals plantor i backen vid sidan om kakbak till fotbollscup och andra mer eller mindre trevliga måsten.