I rabatterna odlar jag uteslutande vedartade och perenna växter, men samtidigt älskar jag sommarblommornas färgprakt och har en del av dessa i krukor.  På våren väljer jag penséer och gyllenlack medan sommarsortimentet består huvudsakligen av pelargonior, dahlior och fuchsior, eftersom dessa går att övervintra. 

Jag har länge tyckt att fuchsior är underskattade i detta svala land. De är lättodlade och älskar klimatet. Man kan köpa sticklingar i februari för nästan inga pengar om man inte vill/kan övervintra. En fem centimeter stor stickling kan växa till en 60-70 cm hög buske på bara några månader och blomma enda till jul, om man skyddar den från tillfällig frost. Fuchsior behöver nämligen vare sig värme eller sol för att blomma. Vatten och näring och några plusgrader räcker. Man kan med fördel placera fuchsior på husets norrsida. 

Övervintringen kräver visserligen lite fingertoppskänsla, men det finns sorter som är relativt snälla. Det är få saker som gör en så stolt som ett gammalt, knotigt fuchsiaträd i blom. 


Jag är inte alls kräsen vad gäller form och färg på blommorna, men föredrar upprättväxande eller buskiga plantor framför hängande. Hängande sorter ställer jag på piedestal. Amplar är jag inte så förtjust i, det blir bara jobbigt med underhåll och vattning. 

 


På entrétrappan i norr samlar jag hostor, kamelior och fuchsior. Längst ner en rosa snöflinga.

 

 


Det är bara två enkla saker som man ska komma ihåg för att få rik blomning på sina sommarfavoriter: att näringsvattna hela säsongen igenom och plocka bort vissna blommor. Lagom storlek på krukan är möjligen en tredje framgångsfaktor. Pelargonior vill stå trångt, medan man ska undvika att trycka till jorden kring fuchsiornas rötter. 

 


Dahlior ska ha stor behållare och så mycket jord som möjligt

  Jag undviker att köpa "riktiga"  sommarblommor, sådana som slängs på hösten, det känns fuskigt. Då är det roligare att så, det blir en kul sysselsättning på senvintern, när det inte finns så mycket annat att göra.

I år sådde jag zinnior, som inte funkade alls, storblommig tagetes, klockranka och luktärt. Tagetesen blev årets charmör, oj så lättodlad den är! 

 


I år har jag frodiga, blekgula tagetes lite varstans. 


 Fyllda petonian 'Double Lavender' köpte jag som stickling och jag var mycket skeptisk de första månaderna. Men den artade sig sakteligen. Blommorna mäter ca 8 cm i diameter. 

 


Ovanligt blå, lågväxande och väldoftande luktärt i vanlig balkonglåda, vid namn Purple Cupid.  Om det nu var rätt fröer i påsen, som avbildade rosalila blommor.  Luktärtens frön gror lätt, men fortsättningen är lite knöligare, jag förlorar en del plantor varje år. 

Sensommarfavoriten klockrankan har det kämpigt denna kalla sommar, men en utav mina tre plantor har nu börjat bilda blomknoppar. 

Jag tar gärna emot tips om sommarblommor som är enkla att dra upp från frön. Vilka lyckas ni med?