I södra Sverige, åtminstone längst kusterna, har vi en mild vinter som tillåter tidig start av årets trädgårdsplaner. Den första har jag tänkt att sätta i verket redan i helgen: gräva bort gräsmatta.


Rabatten mot gräsmattan i bildens högra hörn ska breddas. Jag vill behålla den böljande formen men kommer att gräva bort en sisådär halv meter gräsmatta till längst kanterna. Låga grästuvor hade jag tänkt mig att plantera i de nyvunna ytorna. Jag måste bara hitta rätt grässort.

Projektet syftar till bättre proportioner mellan rabatt och gräsmatta/gång. 
 


Odla zinnior, så direkt på växtplatsen kommer jag att göra i år igen.

 


Att så  klockranka ligger lite närmare i tiden, måste sås tidigt för att den ska hinna blomma.

 


Nyplanterade idegranshäcken kommer att få en böljande höjd. Plantorna längst fram på bilden ska få växa till manshöjd för att bli toppen av en "skidbacke". Ett flerårigt, men ganska bekvämt projekt, inser jag.

 


Gräsmattan här kommer jag att ersätta med grus eller skifferkross. Detta har jag planerat i flera år, men har inte kommit till skott. Orsaken är en oro för befarade svårigheter att räfsa bort stora mängder löv på hösten.  Å andra sidan är inte gräsklippningen särskilt rolig heller, för att inte tala om kanterna. 

 


Ett spännande projekt är att få den här salixen att växa till en boll. Här nyfriserad men tunnhårig direkt efter inköp och omplantering.Jag kommer även att odla mera bär. Blåbär, röda vinbär och björnbär är favoriterna. Planteringsbädden är halvfärdig. Jordgubbarna, som jag egentligen inte tycker är särskilt odlingsvärda, behöver flyttas till nytt land.


I övrigt ingår en snigel- och rådjursfri säsong också i mina planer. Tidig vår, lång, varm sommar och mild höst är beställd. Bladlössen och kålfjärrilens larver uteblir och regnet kommer att falla i lagom takt och i lagom mängder jämnt fördelat över tid och rum. 

Att få vara i trädgården och småplocka tillhör höjdpunkterna i tillvaron och jag hoppas få mycket tid till det. Det är då, när jag går runt och upplever miljön och växternas samspel jag får de flesta idéerna till förnyelse eller förbättringar. Jag är inte mycket för att rita och planera på vinterhalvåret och  förverkliga planerna systematiskt. Spontaniteten är viktig.

 


Klicka på bilden så kommer du till Helenas länksamling med trädgårdsplaner runt om i landet.