Min inkörsport till zinnior var färgskalan. Mammas slentrianmässiga zinniabädd framför en garagevägg övertygade. Jag ville prova. 

Jag älskar de olika rosa och gula nyanserna tillsammans men i år är mina zinnior lite mer enfärgade än jag hade förväntat mig. Det verkar inte kommit med några ljus-, grön- eller solgula nyanser som jag tycker blir pricken över iet. Däremot har jag ovanligt kraftiga och mångförgrenade plantor i år och blomningen är nästan en månad tidigare än vanligt. Lite soligare plats och årets kanonväder är säkert en del av förklaringen, men jag tror att det beror också på självaste fröblandningen. Låga och kompakta plantor har många fördelar och jag lyckades få såna den här gången. Fröpåsen var namnlös och kostade 8 kr på Lidl.

Blommorna är alla små individer i starka färger. 

Jag sådde direkt på växtplatsen, som är en rund odlingskrage, i mitten  av maj. Nu får plantorna  vatten, näring och snigelbevakning dagligen. I bakgrunden stoppade jag ner en luktärt som ännu inte blommar och det finns  även några Monbretia, förhoppningsvis orange sådana (också från Lidl) bland zinniorna för att få in lite höjd i planteringen. Det är mina överblivna monbretialökar som hamnade här, de etablerade  står i blom redan. 

 

Nu hoppas jag på rik blomning ända fram till frosten