För att förbättra proportionerna mellan plantering och gräsgångar har jag länge planerat att bredda "körsbärslunden", en skuggrabatt, belägen under vårt ständigt växande körsbärsträd. 

Trädet är ett problem i sig, det har visserligen en bra grundform, men börjar bli så stor så att vi inte längre kommer åt de finaste bären högst upp. Jag funderar på att kalla hit arborist, något kan man säkert göra.

  

Stora stenar, småstenar, rötter och grässvål sorteras för sig. 

 

De största stenarna återanvänds till kant.


Nu en halv meter bredare!  Egentligen tycker jag att trampvänligt  lagda naturstenar är snyggare, men jag valde ändå att lägga dem med den smala sidan uppåt för jag behöver verkligen all planteringsyta jag kan få. Och lite upphöjning.  

Projektets roligaste moment var utan tvekan att skörda komposten och förbättra den befintliga, sandiga och näringsfattiga jorden. Jag har också blandat i tallbarr från den intilliggande skogen för att få ännu fluffigare resultat. 

Vilka växter har fått flytta hit då?

Rabatten har ingen särkilt tema så det enda som styrde valet av växter var att platsen ligger i skugga i söderläge. Solen når växterna på tidig morgon och sen eftermiddag.  


Ulmus hollandica 'Jacqueline Hillier' ser man oftast som uppstammat litet träd, men jag har hittat en dvärgvariant i buskformat.

 

Viburnum lantana 'Variegatum' har vitbråkiga blad och behöver skyddas från sol. Uppges klara torra förhållanden, vilket är en plus.


En skenkamelia fick det största planteringsgropet. Skenkamelian måste stå på en plats där man ofta passerar så man kan njuta av blommorna, om det nu blir några. Dessutom bör den, enligt mina efterforskningar, stå skyddat under större träd.  

  

Jag blir lika lycklig varje gång jag hittar håligheter i berget. Här fortsätter hålet in under gräsmattan. 


Halvt intorkade astilbe flyttades från en solig och torr plats där den absolut inte trivdes.

 


Viburnum burkwoodi

Mellan dessa lite större växter har jag planterat primula som har förökat sig kraftigt sedan jag fick den, men har vissnat ner helt i sensommarvärmen, så det är bara rötter just nu. 

Nästa projekt är totalrenovering av en upphöjd rabatt utanför uteplatsen i söder. Det som tar tid är att fixa plats, helst med bättre odlingsbetingelser, åt de växter som jag vill behålla. Primulan, astilben och några andra som nu har planterats under körsbärsträdet kommer därifrån. En del kommer dock att skänkas bort, bl a massor med cremvita asiatiska liljelökar.