Puh. Det är först nu, i slutet av november jag börjar bli klar med alla vinterförberedelser. I helgen blev de sista dahliorna uppgrävda och soffdynorna tvättade. I grevens tid, misstänker jag. 

Jag brukar starta avvecklingen sent, jag tillhör inte dem så ropar höst efter semestern i augusti. Jag gör i princip ingenting förrän i mitten av oktober när löven börjar ramla av på allvar. 


Backen är snarare gul än grön ett tag på hösten. Det är bara kratta, kratta, kratta.


Björkarna tar god tid på sig av bli av med sina blad, så kratta får jag göra i minst en månads tid för hålla rabatter och gräsmatta synliga. Annars är det ingen vits med mina ambitioner att ha en höstfin och vintergrön trädgård. 

  

Björklöven kan fullständigt begrava de små barrväxterna, så det gäller att hålla någorlunda lövfritt.


Ungefär samtidigt, runt den 10:e oktober är det trädrea på min plantskola. Där förköper jag mig varje år, oftast med panikartade åtgärder som följd. Jag "passar på" att handla och struntar i stundens hetta fullständigt i att jag inte har förberett någon planteringsplats. Min förkärlek för zonknäckare ger inte utrymme för chansningen att låta plantorna övervintra i kruka, allt måste ner i backen så fort som möjligt. 

 

Några av årets nyinköp

Och plantering förutsätter att jag först erövrar en bit mark från naturen, gräver bort blåbärsris, ogräs och diverse rötter. I vissa fall är rötterna mer eller mindre förmultnade efter träd som hade fällts innan vi flyttade hit och då går det någorlunda fort. Men ibland måste jag kapa levande träds rötter och då är det tungt. 

  

Den stora björken i höger hörn fälldes för 6-7 år sedan, så här fortskrider grävandet någorlunda

Allt som oftast "råkar" befintliga växter bli involverade och flyttkarusellen är ett faktum. Men nu är alla årets 7 nykomlingar fått sina hem, bortsett från glasbärsbusken som är så fin med sina lila bär att den får husera vid tvättstugeingången i kruka.


Nu utan löv, men fortfarande en uppiggande syn 


Att plocka in trädgårdsmöbler faller på min mans lott och han är klar. De flesta trädgårdsdekorationer, växtstöd och solcellslampor är insamlade, men så ska de rengöras också. 

Så jag är inte helt klar ännu. Kannorna, med sina bamsenötter står kvar i sina krukor, de för frysa ner först, innan jag tar in dem. De flesta pelargonior är också kvar  ute.  Jag hade lite löss på dem i somras, så på grund av smittorisken tvekar jag att ta in dem i garaget där fuchsiorna ska stå längre fram. För fuchsiorna, ja, de ska också vara ute så länge det bara går, det mår de bäst utav. 

 

Fuchsiornas storhetstid är nu. Inte så adventigt, kanske, men jag tycker det skönt att slippa pynta med massa slit-och-släng-växter. 

 

Favoriten 

 

Här med vårens gyllenlack som fick en nytändning 


Vid sidan om alla måsten vill jag också hinna med förbättringar inför trädgårdsåret 2015. Det funderar jag mycket på och det är mycket roligare än att knyta ihop säcken efter år 2014. Till detta återkommer jag längre fram. 

Vad har ni för framtidsvisioner?