Jag går och funderar på vilken tolkning jag ska satsa på. Den lite mer ordrika och lite tråkiga varianten att intresset för trädgård tenderar att konkurrera ut gamla vänner vars utveckling tar ett annat håll? Jag föredrar att engagera mig för och vistas i min trädgård istället för tillbringa min knappa tid med vänner som pratar antal steg de har tagit de senaste dagarna. Trädgården blir ens bästa vän, som alltid behöver en, som läker en del kroppsliga och själsliga sår och ger massor tillbaka i form av trivsel och skönhet.

Nå ja, en mer självklar tolkning av bästa vänner i trädgårdssammanhang är lyckade växtkombinationer.

Fotorundan i vårträdgården gav dessvärre inte så mycket. Vårblommande lökväxter och perenner vissnar ofta ner tidigt, vilket gör att det är klokast att sprida ut dem mellan sena perenner som kanske fortfarande sover. Dagliljor är dock en fantastisk vän till vårens blommor, pärlhyacint har jag satsat på, men de har inte slagit ut ännu.

Så jag gick till arkivet och valt att lyfta fram min kanske allra största favorit när det gäller växtkombinationer: alunrot + alunrot och alunrot + japansk lönn. 

  

Alunrotens speciella färgskala gör att jag kan uppfatta dem som malplacerade när de är utspridda mellan mer traditionella perenner och ja, även i kombination med rosor.

 

Så jag har skapat en alunrotmatta

  

För att få in höjd, dock en låg sådan, har jag tre små japanska lönnar i rabatten plus en vintergrön ilex. En iris har smygit in på försök. Lite tveksamt, mest för irisens skull, men vi får se. Den ska blomma i brunt i alla fall, är det tänkt. 


Det finns även en visst behov av skugga. Alunrot trivs inte i full sol i min jord. 

  

Det är inte första gången jag visar min alunrotsamling och det säkert många som tycker att det tjatigt och enahanda. Just nu i april har den sin lilla dipp dessutom, nerklippt och gles med nät över sig för att skydda från Bambi. Men vid liv. 

Och jag beklagar, men om en månad eller två kan det bli dags för ännu fler bilder med lönnar som har sträckt på sig och iris som blommar. Så god vän är jag med min alunrotrabatt. 

 

Flera tolkningar av bästa vänner finns bakom bilden