Jag tycker mest om vårt berg på hösten. Helheten är viktigast men blomningen och höstfärgerna hjälper till att se de enskilda växterna och det tycker jag om. Det blir lite mer än en grön massa och klippor. 


Jag började "uppodla" berget efter 2013 års frystorka då all befintlig ljung och blåbärsris dog. Vägen tillbaka var minst sagt mödosam, fast jag har ju inte trädgård för att sitta i en hängmatta. Det har mest varit roligt att hitta rätt växt till rätt spricka i berget. För att inte tala om hur roligt det var att hitta en spricka där man kunde plantera. 


Blåbären dominerar igen. De har återhämtat sig och gett rejäl skörd i år. 

Läget är soligt och väldränerat och växterna måste tåla perioder av torka. Det är ju inte så lätt att svänga förbi med vattenkannan här. För att undvika att allt regnvatten rinner bort direkt, har jag, med hjälp av stenar eller torvblock byggt upp en plan bädd för varje enskild planta. På hösten samlar jag barr och lägger på jorden under plantorna för att minska avdunstning. Hortensiorna får dock lite extra tillskott vatten när det är som värst. 

Vilka växter finns på berget då? 

 

Perukbuske, som är just nu lite rolig med sin färgvariation. Så småningom kommer alla blad att bli rosaröda. 

 

Hydrangea serrata 'Veerle' kommer att skifta till aubergine på blad och blomma.

 

Gaffelolvonet går från grönt till rött och till sist gulnande

 

Sköldpaddsört. I bakgrunden ett dött apträd.  (Om det i ett annat inlägg.)

 

Vildväxande ljung

 

Skogaster, en superfavorit.

  

Havtorn 'Hikul' blir mitt nästa klippobjekt. Är i och för sig prydlig redan nu. Just Hikul är mitt bästa stalltips för er som gillar silverfärgade växter.

 

Ovärderlig färgklick, Hydrangea paniculata 'Wim's Red'

 

Bergormrot

 

Hydrangea Grandiflora

Självsådd och hårt beskuren idegran som ska bli en boll. Jag har många idegransbebisar som jag fostrar i krukor och här och där i rabatterna. En oerhört tålig växt på mina breddgrader.

 

Viburnum plicatum 'Mariesii'. Hm, kanske inte den mest torktåliga, men det går. 
 

Gräs, skogsaster, hortensia


Det var förståss inte allt, här växer även mörkbladig smällspirea, blåbär, lingon, ormbunkar och bergenia, för att nämna några. 

Jag tänker ofta på att berget är nog den del av trädgården som jag kommer att sakna  mest den dagen jag behöver lämna. Hoppas förstås att jag har många år kvar att se den att utvecklas.