Botaniska trädgårdar, trädgårdsmässor och plantskolornas visningsträdgårdar i all ära, men trädgårdsnöje nr 1 för mig är att besöka privata trädgårdar. Jag älskar att se hur man tar vara på tomtens förutsättningar och vad man kan uppnå med privata resurser på hobbynivå. Det är fascinerande och mycket lärorikt. Att få uppleva stämningen i andras trädgårdar blir inte bara en upplevelse för stunden, det blir oförglömligt.

Igår besökte jag Gun och Sune Jägards fantastiska samlarträdgård i Mölnlycke.

Jag lärde känna Gun genom trädgårdsvänner för några år sedan. Då har hon hunnit expediera mig på Mölnlycke Garden Center - där hon arbetar efter att ha pensionerat sig från en annan yrkesbana - i flera år. Vi är båda medlemmar i Trädgårdsamatörerna i Göteborg (TAG) som hon hade visning för igår. 

Jag själv har sällan upplevt att andras presentation av min trädgård lyfte fram trädgårdens starka sidor så jag känner stor ödmjukhet inför att få visa bilder från Guns uppvuxna, lummiga och mycket artrika trädgård. Som tillfällig besökare fastnar man ibland för helt andra saker än man som trädgårdens skapare värdesätter mest.

Några av mina favoritvyer kommer här.

  Vattnets porlande hörs från gatan och dammen möter besökaren vid entrén

  


Vackra gångar slingrar sig högre och högre upp på den terrasserade sluttningen

 


En för mig okänd gran bildar en valv till vänster på bilden. Längst bak på bilden ser man en bit av den vackra gärdesgården som omger trädgården.


Det är tiden som  är trädgårdens mest fantastiska designer. 
 


Den största och antagligen den äldsta kopparlönn jag har sett. Matchande röd akleja (?) bredvid.

  


Lövfällande rhododendron 'Homebush' har perfekt bollformade blomsamlingar,Eller hur?

Läckra ormbunkar och vipprams Nybyggd spaljé av det robustare slaget. Vill också ha....

 


Topografin påminner en aning om min egen trädgårds, sluttning mot och inte ifrån huset. Från uteplatsen längst ner ser man all denna underbara grönska.

  Torvblocktrappa med surjordsväxter

 


Och en närmare titt på den rosa japanska lönnen. 

 


Spansk ramonda har jag stött på plantskolan men har aldrig tidigare sett i blom.Dessa vackra klematisar odlas på inglasad veranda. Den nedersta hade jag i alla fall sinnesnärvaro att notera namnet på: Clematis florida 'Alba Plena'. Tidigare har jag bara sett den på bild.


Tack för en underbar trädgårdsupplevelse!