Jag har ett väldigt intresse för färger, i synnerhet i kläd-, inrednings- och trädgårdssammanhang. 

Mina favoritfärger är olika beroende av vilket sammanhang det är och förändras också genom åren. Även årstider har stor betydelse, och så klarar jag inte av blandning av mättade (tunga) och omättade (lätta) färger, fråga mig inte varför. 

Rött till exempel, som jag skattar högt i inredningssammanhang, tål jag bara inte i trädgården längre, absolut inte på våren. Lite problematiskt, då röda liljor och Montbretia har förökat sig hysteriskt sedan jag skaffade dem under en röd period i mitt trädgårdsliv. Som tur är blommar de lite längre fram på säsongen. 

Min nyaste färgförälskelse i naturen är blått, (vid sidan om blekgult). Det finns några fina representanter redan nu, denna kalla april. 

 

En gång för länge sedan försökte vi rensa bort alla små scillalökar från rabatterna. Det var på den tiden rådjuren hade fritt tillträde till trädgården och åt upp alla knoppar. Som tur är lyckades vi aldrig utrota scillorna. 

 

Brunnera macrophylla har också förökat sig. Den här är en vanlig grönbladig sort, men jag har även fröplantor av den i mina ögon mer åtråvärda bråkbladiga sorten, 'Jack Frost'. De är visserligen inte äkta, men väldigt lika sin mamma. 

  

Jack Frost blommar också i blått och har dessutom bladverk som jag fullständigt älskar. Kräver skugga för att behålla sitt höga prydnadsvärde över hela säsongen. 


Puschkinia libanotica är mycket tacksam hos mig

 

En nästan overkligt blå nyans på primula.

 

Har tyvärr tappat sortnamn på denna blåa anemone nemorosa. De vita sipporna, som jag har gott om av på vår skogstomt, blommar inte ännu.

 

Chionodoxa Luciliae gigantea

Den mest magnifika blåa blomningen står aklejorna för hos mig, men dit är en bra bit kvar denna kalla vår