Maribel Gardens länksamling om färger fortsätter och veckans tema är blå. 

Jag befarar Marika använder basfärgerna för att underlätta och locka till sig så många bloggare som möjligt. Snart kommer begränsningar som kobolt och himmelsblå, azur och kungblå, så det gäller att passa på. 

Blå är en mycket populär färg i våra trädgårdar, uppskattas antagligen för sin anspelning på hav och vatten och för alla lockande kombinationsmöjligheter med vitt och rosa. 

Men många växter som beskrivs blomma i blått har violett anststrykning så det gäller att vara uppmärksam. I soliga lägen kan även ganska rena blåa nyanser uppträda som violetta för att inte tala om hur det kan bli vid fotografering. Nävan 'Rozanne', exempelvis, som jag upplever som mycket blå i verkligheten, är så gott som omöjlig att göra rättvisa på bild. Med mina fotokunskaper, ska jag kanske tillägga. Trädgårdsåret börjar med blått hos mig. Då snödropparna inte trivs är det iris reticulata som är först ut. 


Vivor av den rätta sorten är en överlevare, medan andra försvinner spårlöst efter en säsong. 

 

Den blåaste av alla (för mig kända) rhododendron, Gletschernacht. Här ser man tydligt de lila dragen.

 

Akleja behöver man bara köpa en av, resten ordnar sig.

 

Och det är hur spännande som helst att följa deras utbredning.

  

Här syns de två ovanstående aklejorna från lite längre håll. Helt annan färg på samma blomma.


En mörk riddarsporre. Delphinium är den perenn som jag associerar mest färgen blå. Många nyanser med rena blåa toner finns. 


Det här är en låg luktärt för balkonglådeodling. Inte särskilt livskraftig, men hur blå som helst. Bara knopparna drar åt lila, den utslagna blomman är klarblå. 

 

Hydrangea  macrophylla i sur jord.

   

Tremasterblomman har svårt att hålla sig fin under en hel säsong och är därför under avveckling hos mig. Just den här kommer jag dock att behålla eftersom jag gillar de ljusgröna bladen

 

Och det här är mitt blåa paradnummer som har figurerat i många inlägg och alla verkar älska. Hydrangea 'Veerle'

 

Flox, som är mjöldaggsresistenta är  mycket bra rabattväxter. Färgvariationerna är oändliga, likaså höjden. Grönskar tidigt, håller sig snygg hela säsongen, blommar relativt sent och kvar blir snygga torra blomställningar som klarar höstens stormar. Gräs är bästa samplanteringsväxten. 

 


Nävan "Rozanne' är en långblommare. Bredvid Klematis 'Annabelle', en av få klematisar som funkar hos mig.På Maribels garden finns flera blåa blommor