Min kanske mest lyckade rabatt består huvudsakligen av växter som man odlar för bladens skull. Den ligger centralt i trädgårdens platta del under björkarna och har formen av ett hjärta. 

Från tidig morgon fram till tidig eftermiddag badar rabatten i sol men resten av dagen är det skugga. Vid tiden för anläggningen skuggades den även av grannens stora tall i öster men tallen är numera fälld och platsen ligger alltså öppen för morgonsolen.

Jag har höjt upp rabatten något med torvblock 


En annan viktig omständighet som påverkar rabattens vä och ve är björkarnas närhet. Björkarnas vara eller icke vara har jag funderat och skrivit mycket om tidigare och jag har kommit fram att de ska vara kvar. Det innebär också att jag måste räkna med rotkonkurrens och regnskugga. Björkarnas sammanväxta krona är så tät på sommaren att det kan komma 4-5 mm regn utan att hängstolen som hänger i björken blir blöt. 

 

Halva rabatten täcks av björkarnas lövverk

Naturligtvis märker jag även rotinväxt i rabatterna som försämrar växternas chanser till ett långt liv. Å andra sidan kan man på bilderna nedan se att många av dem nu 5 år gamla perennerna behöver delas. I samband med delningen, som kommer att ske i oktober, får jag chans att kapa björkrötterna och hålla konkurrensen i schack.


Sambucus racemosa 'Sutherland Gold', hjorttunga, låga hostan 'Harry van Trier' och finflikig träjon, med det självklara namnet Dryopteris filix-mas ' Linearis Polydactyla'. En utsökt ormbunke. 
 

Sorbus koehneana, en blek hosta som jag inte har namn på och Acer palmatum 'Sango Kaku' vars röda grenar är fantastiska på vintern. 

Hosta 'Cutting Edge'  och ' Liberty' 

 

Gulbladiga Hostan  'Sun Power' har vackert vågade kanter, kanske den läckraste av mina hostor men som antagligen är virusdrabbad. Intill 'Mount Everest'.

 

Här trängs  'Sun Power', mörkbladig silverax, hosta 'Valley's Chute the Chute' med sina smala gulgröna blad höger om silveraxen och i förgrunden en blåbladig sort, möjligen 'Elegans'. Den blåa blomningen i framkanten tillhör den mörkbladiga nävan 'Midnight Reiter'. 

 

Idegran och smalbladig rhododendron yakushimanum mellan två antagligen 'Wide Brim'

 

Här försöker jag inte ens att namnge växterna, men jag vill visa frodigheten. Till saken hör att det vattnas en del här även vanliga somrar. En vattentunna med takets regnvatten står 2 meter ifrån och jag brukar passa på att ge växterna rotblöta när det regnar. 

 

Hosta 'Regal Splendor' till vänster och i förgrunden hosta 'Cherry Berry'. Ovanför  blåaktiga marmorerade blad på brunnera macrophylla 'Jack Forest' under en storvuxen vaxklocka, Kirengeshoma.

 

Här syns vaxklockan igen, tillsammans med en salix och en extremt tålig blåbladig hosta. Längst bak min unga flikbladiga druvfläder som jag är mycket förtjust i just nu. 

 

Hosta 'Minuteman' och Brunnera macrophylla 'Dawson's White' som har de vitaste bladen jag känner till. Till höger en mörkbladig silverax. 

 

Smala, avlånga blad Hosta sieboldi 'Kabitan' och 'lite rundare Orange Marmelad', en mörk julros  och längst fram Syneleisis sublagrata.

 

Hosta 'Revolution' och röda, småväxta Acer Palmatum 'Shaina' i förgrunden.

Även om ett gäng björkar mitt i en villaträdgård inte är idealiskt ur en massa olika aspekter, är det ändå inte omöjligt att odla i närheten av dem. Det blir besvärligare, ja. Men alla som har besökt oss en varm sommardag vet att utan björkarnas välgörande skugga skulle vi koka i vårt hus och trädgård. Och de som har varit här vid störtregn förstår att vi skulle ha bäckar rinnandes från berget rakt in i huset utan björkarnas förmåga att dränera.