Cerise

Charlotta önskar sig cerise inslag den här veckan. 

Enligt Wikipedia är Cerise är en intensivt rödviolett färg. Hm. Jag som trodde att det var stark rosa. Det som skulle bli busenkelt är helt plötsligt jättesvårt, jag är ju osäker på vilken färg vi pratar om. Namnet kommer från det franska ordet för körsbär så det borde vara åt det rödare hållet. Hm.

Om det ska bli något inlägg får cerise ändå förbli den stark rosa nyans som jag alltid trott. Utan tvekan en favoritfärg i trädgården för många, även för mig. 

Cerise  är en viktig och vanligt förekommande färg i våra trädgårdar. Bland våra käraste trädgårdsväxter så som tulpaner, pioner, rhododendron, dahlior, och pelargonior, för att nämna några, finns det gott om representanter. 


Söta lilla bergenian som jag inte har namn på. Den har betydligt mindre blad och fler blommor än de vanligaste sorterna.
 


Löjtnantshjärtan är väl ändå cerise?Rhododendron orbiculare blommade för första gången i år. Hängande klockor och runda blad.

 

En självsådd digitalis

  

Clematis 'Ville de Lyon'


Dahlia 'Excentrique'. En sort med mörka blad och halvfyllda blommor som jag faktiskt kommer att behålla trots en pågående avveckling av mitt dahliabestånd. 

  

Samma här. Dahlia 'Claudette'

 

Osäker på namnet. Blue Record?

 

Dahlia  'Purpinka'. Liten men blomvillig. Blommar tidigt.


Dahlian 'Mambo'  kanske mer rosa än cerise, men ursnygg åndå. Har tyvärr väldigt veka stjälkar.


Men zinnior är stabila

 

Bland fuchsiorna finns många cerise godingar 

 


Phlox 'Pink Flame'. 


Cerise blad är lite ovanligt

Som lycklig innehavare av rådjursnät satte jag massa tulpaner i olika rosa nyanser i år, hoppas det ger utdelning. Tulpaner blommar i regel samtidigt med rhododendron,  som är ju oftast rosa och styrde mina val. Vi får se hur det går med färgmatchningen. 

Andras cerise favoriter finns samlade hos Charlotta.