Cottage garden
Jag tror att 'cottage garden' - stilen har varit inkörsporten i trädgårdslivet för många av oss. Romantiska blommor i överflöd framför ett tegelhus i engelsk stil och ett skuggande träd mot blå himmel i bakgrunden, det är en idealbild på många näthinnor. Cottage garden är emellertid så gott som omöjligt att lyckas med för nybörjaren. Stilen kännetecknas visserligen av informell plantering, men för att den ska fungera måste man jobba med alldeles för många parametrar. Jordmån, vädersträck, plantornas växtkraft, höjd, form, färg och blomningstid är några av dem. Det kräver gedigen kunskap och många års erfarenhet för att det ska bli bra på första försöket.
Hur kan man då förklara att det är ändå den stilen de flesta av oss börjar med? Sällan har jag hört någon att berätta att det var en avskalad japansk trädgård det första man gjorde när man blev med trädgård. (Nu tänker jag på hemmasnickaren inte på den som anlitar trädgårdsdesigner.) Jag kan ha fel, men jag tror att de flesta börjar med en perennplantering som kan betecknas med 'cottage garden' - inspirerad.
En orsak är, tror jag, att det inte krävs särskilt stora investeringar. Det är bara att gräva upp en plätt och skaffa växter. Några större anläggningsinsatser behövs oftast inte för att komma igång medan en alpinplantering eller medelhavsinspirerad grusträdgård förutsätter hantering av stenar, sand, grus och annat byggmaterial. Det är också relativt enkelt att flytta runt växterna och rätta till eventuella misstag, vilket gör den blandade perennrabatten till en bra skola.
Jag tror att det är lätt att inbilla sig att det är enkelt att plantera en perennrabatt. I vart fall går det att läsa på, tänker man. Det gjorde jag, läste och läste och till slut var jag helt övertygad om att jag behärskade ämnet perennplantering. Det gjorde jag inte, kan jag säga 10 år senare. Det gör jag inte än.
Men hur blev det då min cottage garden?
Livskraftig, frisk, livlig, färgstark och utan röd tråd.
En del av mina misstag härrör från att jag anlade stora perennrabatten i tre etapper utan att inledningsvis förstå att de tre mindre planteringarna skulle med tiden bli en enda sammanhängande rabatt. De olika delarna har lite olika färgteman och lever sitt eget liv.

Jag tyckte att jag begrep att man ska ha många av samma sort och körde tre, fem, ibland sju plantor av varje. Det räcker tyvärr endast om samma sort återkommer lite längre bort, helst flera gånger och i grupper. Eko kallas det visst i litteraturen. I stället för antal plantor är det i övrigt smartare att tala om hur många kvadratmeter som ska täckas av samma växt. En pion här och där kanske räcker, men när det kommer till exempelvis nävor bör man satsa på 1-2 kvm. Repetition tror jag mycket på. Som någon sa, minimera, gruppera, repetera. Och minimera - antalet arter och sorter - en gång till. Lättare sagt än gjort.
Det jag utan tvekan lyckades med var att välja friska växter med stor livslust. Jag har också en dynamik över tid i rabatten. Det är en egenskap som är mycket viktig för mig. Jag vill att det ska hända saker i trädgården. Jag vill att det ska finnas blomning att se fram emot under hela växtsäsongen. Jag har en förkärlek för perenner som blommar på sensommaren, då känns det hela sommaren som att man har det bästa framför sig och inte bakom.
Höstsilverax, höstöga, flox och tigerlilja blommar under senare delen av sommaren
Pioner med pondus skapar lite lugn
Och så här ser det ut åt andra hållet i början av juni. Frodigt men rörigt.
Lite närmare titt
Från samma håll lite senare på säsongen
Från andra hållet
Pion, stjärnflocka och alunrot närmast
Vy från uteplatsen i söder. Temynta, som jag älskar och liljor.
På något sätt tycker jag att min stora perennrabatt ser bättre ut i verkligheten än på foton. Den är innehållsrik och frodig, bar jord och ogräs lyser med sin frånvaro. Den vittnar om mitt växtintresse och min generösa inställning till färger och former. Och sådan är jag. Även när det gäller heminredning och kläder föredrar jag färg framför minimalism. More is more, när det gäller blommor, om du frågar mig. Samtidigt strävar jag efter mer avskalade och förenklade teman i andra delar i trädgården, dels för att inte konkurrera ut perennrabatten men också för att öva mig på avhållsamhet. För storheten ligger i begränsningen, sägs det. Hm.
Taggat med:
5 kommentarer | Skriv en kommentar
Skriv en kommentar
Föregående inlägg: Nu är vårlängtan som svårast
Nästa inlägg: Kamelia
Det är ett mycket intressant och beskrivande inlägg du gör här. Så gör de allra flesta kvinnor. Startar med perenna rabatterna för i blommorna ligger kärleken till trädgård. Föränderligheten gör dock att växterna inte uppför sig riktigt lika från år till år, även vi ändrar våra prioriteringar. Som trädgårdsdesigner har man oftast inte den kundkretsen som tar sig tid att vänta. Det ska ske direkt och vara såå lättskött!? Så det är till att bygga trädgårdens väggar och tak, rum, korridorer, fönster och allra sist pyntet blommorna. Och då ska det banne mig stämma på en gång i rabbatterna också. Men naturen är som sagt föränderlig . Allting måste hållas efter, skötas och justeras.
Kram Luna
Det är det som är så speciellt med trädgård att den inte låter sig forceras och fixas fram på beställning. Det måste få ta tid och det kräver omsorg. Det går inte fuska. För pengar kan man få en uppvuxen häck men aldrig en mogen trädgård. Jag har också försökt hjälpa kompisar, men den pedagogiska biten, som du också antyder, var en utmaning.
Marta
Det sista stycket är exakt som om det var jag som hade skrivit det!
Däremot tillhör jag kanske en av dom få som inte började med cottagestilen utan med lite japanskt (kan bero på att jag tidigare var stor bonsaiodlare). Är visserligen en stor anglofil, men...jag skulle absolut inte vilja ha ett hus i den stilen. När det kommer till hus och inredning, ligger jag mera åt det moderna hållet - fast med mycket färg!
Men dina rabatter är verkligen urtjusiga och dina idéer om hur dom ska vara och utvecklas håller jag verkligen med om!!
Ser alldeles underbart ut tycker jag! Kan bara hålla med dig "more is more", det gäller samma filosofi här i trädgården. Du har ett så fint berg i trädgården. Jag bor uppe på ett berg och några små berg i dagen har jag. Ha en fin dag. /Anette
Som jag känner igen mig i detta:-) I min förra trädgård läste jag noggrant på när jag skulle göra min första rabatt. Jag noterade växter och gjorde även en ritning av rabatten som skulle bli vit (jag hade ju läst om Sissinghurst förstås) Det var min första och sista ritning kan jag säga. Jag har sedan dess insett att jag är mer av en samlare än en estet. Färgmässigt är det nog inte så tokigt i mina rabatter, men växterna får finna sig i att flyttas med jämna mellanrum och jag ändrar mig ofta.....sen har jag också mer och mer förstått att ståndort är det viktigaste av allt. Planterar man en växt där den trivs så blir det som oftast fint:-)
Din rabatt är jättehäftig - stor och maffig, det gillar jag!
Kram!