Nyårsdagen bjöd på grått och blåsigt väder i Göteborg och den dagliga trädgårdsrundan blev snabbt avklarad. Det var faktiskt så kallt som fjuttiga 2 plusgrader, så jag skulle vilja klaga lite.....

Till min förvåning hittade jag lite av min favoritfärg här och där. Julen är över men jag blir alltid lika glad av röda nyanser. 

Berberis

 

Japanska lönnen, Acer palmatum 'Sango kaku' är helröd. Den skaffade jag just för den röda barkens skull och ser fram emot att den växer till sig och står för vinterföreställningen framöver. Gräsmattan intill  är mindre fager.

  

En annan lönn med röda grentoppar, Acer palmatum 'Ukigomo'


Svavelpionen är alltid tidig

  


Röda bladskaft, bladkanter och knoppar på rhododendron


Fågelbad i vintervila och kratta i ständigt beredskap

Ju längre in i vintern vi vandrar desto märkligare känns det milda och snöfattiga vädret. Man börjar fundera på nackdelarna och det första som dyker upp i huvudet är snigelälendet. Å andra sidan klarar mördarsniglarna en rejäl vinter utan problem. Det de inte gillar är djup tjäle i backen och det gör inte växterna heller, så det önskar vi oss inte.

En annan sak man blir orolig för är att vintern kommer på våren och det är en riktig mardröm. Förra årets vårvinter - så som vi hade det här på västkusten med barmark, tjäle och sol - får inte upprepas. Som förebyggande åtgärd har jag tiggat till mig grannarnas julgranar. Allt ska slängas in till mig, har de lovat, och jag ska täcka för glatta livet här i januari.

Vädret kan vi inte påverka, åtminstone inte på kort sikt, men vi kan lära oss att anpassa oss.

Ett riktigt gott nytt år önskar jag er alla!

Kanske du gillar

Vinterbilder            Engelsk vinter