Jag glömmer aldrig ögonblicket när mitt intresse för dagliljor vaknade. Det var någon gång 2008/09 när jag besökte Leif och Christina Fryles underbart vackra villaträdgård i Varberg. Växtsamlare som paret är har de vid det här laget tröttnat på dagliljor och planterat sin fantastiska samling utanför staketet längst grannens uppfart i en enda stor rabatt. Att se denna plantering i full blom var en upplevelse som har styrt mitt trädgårdsintresse i flera år. 

Jag har dock aldrig lyckats skapa samma vy som fastnade på näthinnan då. I en cirkel kring en gammal syren har jag samlat mina dagliljor, och bara det var ju ett misstag. Även om syrenen vid ålderns höst inte är så invasiv, dyker det upp rotskott då och då. Den var ju förstås också glad av all näring som helt plötsligt dök upp runt omkring. 

  

Den gamla syrenens grenverk vill jag absolut inte vara utan

 

och jag vill inte stirra in ett mörkt plank heller

Tyvärr är solförhållandena inte heller optimala efter syrenens bladutsprång. Dagliljor föredrar förmiddagsol, har jag läst, och den tog syrenen. Läget förbättrades något när grannen fällde sin stora tall i vintras, så nu får dagliljorna rätt mängd sol i alla fall. Årets rikliga regnande hade de inget emot heller och gödsla har jag gjort. 

Men så återstår ett problem som gör att jag nu ändå funderar på att avveckla min dagliljeodling och det är dagliljegallmyggan. Små små larver växer inuti blomknopparna och förstår dem i olika grad. Vissa knoppar torkar in helt och faller av andra blir bara uppsvällda och förvrängda. 

Angreppet i min stora rabatt omfattar nu i stort sett alla plantor. Tyvärr förstod jag inte problemet i början och nu känns det som att det är för sent. Jag borde ha plockat alla angripna blommor och brännt/fryst dem. Inte bara slängt dem i komposten, eller som jag nog också har gjort, bara kastat dem på marken. Mea culpa. 

Ett annat problem är sniglar och snäckor som är förtjusta i att livnära sig på dagliljornas blad. 

 Jag har trots allt elände lyckats ta några bilder som gör mig sentimental. 


 


  

I vissa fall blir angreppen små och de har jag inte haft hjärta att ta bort blomknoppen

 

Favoriten

 

   
En stor fördel med dagliljorna är att de pga sitt tidiga uppvaknande är den ultimata samplanteringsväxten till vårlökar. Så beslutet är svårt. Jag måste erkänna att jag har till och med googlat efter bekämpningsmedel mot den där gallmyggan.