Jag vill ha en flitigt blommande, färgstark trädgård och dagliljor är en viktig beståndsdel. Jag tycker samtidigt att det är jättesnyggt att samla dagliljor i samma rabatt, helt utan inblandning av andra perenner och helst i en rundad formation. Växtsättet och bladens dynamik kommer fantastiskt fint till rätta i en cirkel- eller hästskorabatt.
Bladen är gräslika och böjer sig snyggt över rabattkanterna. Nästan alla dagliljor har en skvätt gult i sig, vilket fungerar utmärkt som gemensam nämnare i färgkompositionen. Jag är visserligen inte särskilt kräsen av mig när det kommer till färgblandningar, men jag har sett vilt blandade dagliljerabatter i flera, kända trädgårdar, vilket jag tolkar som att även andra tycker att de passar fint ihop.
Runt vår gamla syrén har jag planterat en halvcirkelformad rabatt av dagliljor. Mina inspirationskällor har varit Anette Nilsson i Skåne, som förädlar nya sorter och Karin i Skara vars stora trädgård är en fantastisk botanisk anläggning.
Dagliljor är mycket härdiga och grönskar tidigt, vilket gör dem till en bra samplanteringsväxt till vårblommande lökväxter.
De tidigaste sorterna börjar blomma i mitten av juli
Här har blomningen kommit igång lite mer
Mitt sortiment är inte märkvärdigt, alla mina plantor kommer från svenska plantskolor. Jag är i första hand ute efter masseffekten och samspelet med den närliggande alunrotrabatten.
Några porträtt:
'Frans Hals'
'Pink Damask' är mycket blomvillig och vital hybrid i svårplacerad laxrosa nyans. Jag ser ibland på plantskolan att den hamnar i varukorgen som ett bidrag till en rosa rabatt. Den funkar tyvärr inte inte tillsammans med cerise blommor, tro mig, jag har provat. En utav de få färgkombinationer jag inte klarar.
'Green Flutter' i härlig citrongul färg, mycket stilig
Istället för 'Pink Damask' ska man välja 'Summer Wine' om man vill komponera med rosa
Namnlös honungsfärgad favorit
'Bonanza'
En namnlös spindel, frösådd från Anette Nilsson
En liknande färg men helt andra former, 'Praririe Blue Eyes'
'Pardon Me'
'Arctric Snow'
'Bela Lugosi'
Min erfarenhet är att dagliljor är närigskrävande. De klarar konkurrensen från syrenen (det är ca 1 m mellan stammen och den inre kanten av rabatten) och blommar skapligt även i halvskugga.
Föregående inlägg: Lägesrapport fuchsior
Nästa inlägg: Flit
Tack för ditt svar Marta! Får helt enkelt sikta på en tur till vår sydligaste landsända vid tillfälle förstår jag. Är väldigt förtjust i dagliljor, den tidiga grönskan, bladens former när de får stå många bredvid varandra och den förgängliga blomningen. Nästan lite rofyllt att gå en daglig runda för att knipsa bort överblommade blommor. Hittade helt nyligen tre olika sorter som passade mina önskemål hos Nilssons i Kullavik och får glädjas åt dem så länge.
Bor inte särskilt långt ifrån din trädgård och blir lite nyfiken på var du handlar dina dagliljor. Eller frösår du alla? De stora kedjornas i Askim/Sisjön har ett rätt enahanda utbud och ofta saknas namn på sorterna. Söker just nu efter dagliljor till en rabatt där det inte ska gå åt gult.
Hej Annika!
Min dagliljerabatt blev till efter flera års samlande och jag kan inte peka ut någon enskild "leverantör". Mölnlycke garden center och Millesons är bättre än de stora kedjorna, men de riktigt entusiastiska tror jag handlar på nätet. Skånska plantskolor är generellt bättre än våra. Det finns en samlarförening inom Sällskapet Trädgårdsamatörerna, Hosta-, Iris- och Hemorocallisgruppen. Trädgården Karin i Skara och Anette Nilsson i Skåne (dagliljan.se) är värdefullt att besöka om man intresserar sig för dagliljor.
Lycka till,
Marta
Snyggt! Karin i Skara verkar ha en fantastisk trädgård, jag hoppas jag får möjlighet att se den någon gång.
Jag har inte så många dagliljor, men det blir någon eller några varje år så jag kanske också borde göra en egen rabatt för dem.
Kram!
Fint! Det finns många fina sorter och jag har börjat köpa fler och fler men har dom utspritt bland allt annan rufs :) /Anette