Jag vill ha en flitigt blommande, färgstark trädgård och dagliljor är en viktig beståndsdel. Jag tycker samtidigt att det är jättesnyggt att samla dagliljor i samma rabatt, helt utan inblandning av andra perenner och helst i en rundad formation. Växtsättet och bladens dynamik kommer fantastiskt fint till rätta i en cirkel- eller hästskorabatt. 

Bladen är gräslika och böjer sig snyggt över rabattkanterna. Nästan alla dagliljor har en skvätt gult i sig, vilket fungerar utmärkt som gemensam nämnare i färgkompositionen. Jag är visserligen inte särskilt kräsen av mig när det kommer till färgblandningar, men jag har sett vilt blandade dagliljerabatter i flera, kända trädgårdar, vilket jag tolkar som att även andra tycker att de passar fint ihop. 

Runt vår gamla syrén har jag planterat en halvcirkelformad rabatt av dagliljor. Mina inspirationskällor har varit Anette Nilsson i Skåne, som förädlar nya sorter och Karin i Skara vars stora trädgård är en fantastisk botanisk anläggning.


Dagliljor är mycket härdiga och grönskar tidigt, vilket gör dem till en bra samplanteringsväxt till vårblommande lökväxter.


De tidigaste sorterna börjar blomma i mitten av juli
 

Här har blomningen kommit igång lite mer

  


 Mitt sortiment är inte märkvärdigt, alla mina plantor kommer från svenska plantskolor. Jag är i första hand ute efter masseffekten och samspelet med den närliggande alunrotrabatten. 

Några porträtt:

 

'Frans Hals'

 

'Pink Damask' är mycket blomvillig och vital hybrid i svårplacerad laxrosa nyans. Jag ser ibland på plantskolan att den hamnar i varukorgen som ett bidrag till en rosa rabatt. Den funkar tyvärr inte inte tillsammans med cerise blommor, tro mig, jag har provat. En utav de få färgkombinationer jag inte klarar. 

 

'Green Flutter' i härlig citrongul färg, mycket stilig
 

Istället för 'Pink Damask' ska man välja 'Summer Wine' om man vill komponera med rosa

 

Namnlös honungsfärgad favorit


'Bonanza'


En namnlös spindel, frösådd från Anette Nilsson


En liknande färg men helt andra former, 'Praririe Blue Eyes'

 

'Pardon Me'

 

'Arctric Snow'


'Bela Lugosi'

 

Min erfarenhet är att dagliljor är närigskrävande. De klarar konkurrensen från syrenen (det är ca 1 m mellan stammen och den inre kanten av rabatten) och blommar skapligt även i halvskugga.