Dagliljor har jag lite ambivalenta känslor för. Jag skulle inte ta med dem vid eventuellt flytt, men gillar dem tillräckligt för att inte göra mig av med rabatten som jag anlade i ganska tidigt skede av mitt trädgårdsbygge. 

Dagliljor blir nog lyckligast i fet jord i halvskugga, även om det står "full sol" och "anspråkslös" i vissa odlingssammanhang. Jag har minnsann lyckats få dagliljor att vantrivas och tyna bort. För mycket eller för lite sol eller näringsfattig jord går inte. Brist på vatten ger snabbt gula blad och ledset utseende, även om de överlever. För ett snyggt intryck för man regelbundet plocka vissna blommor under den långa blomningstiden, vilket kan minska  dagliljornas attraktionskraft, även om det är ett ypperligt tillfälle att njuta v dem.

Nej, majoriteten av mina växter har betydligt lägre krav på tillvaron än dagliljehybrider har, så fjäska för dem om du vill få ut mycket av dem! 


Runt en åldrande, gles syrén växer huvuddelen av min lilla samling.

Dock inte den här syrénlila som avviker från den röd-orange-gula färgskalan för mycket för att passa in där. 'Praririe Blue Eyes'?

 
Av etiketterna att döma har jag ett 20-tals namnsorter, men har inte vidare koll på vilken är vilken.

'Rocket City'?

   

En namnlös storfavorit

 

'Pink Damask'?

 

''Chicago Cardinal'

 

'Frans Hals'

 

'Bela Lugosi'. Det är faktiskt ett ungersk namn (man) men om det är en landsman till mig som har fått fram den här mörka skönheten, vågar jag inte svara på. Här kan man se angripna knoppar av dgliljegallmygga. 


Dagliljegallmyggan kan få en trädgårdsfantast att tappa livslusten. 

Blomknoppar svullnar och förvrids, i värsta fall ruttnar och faller av innan de slår ut. Genom att plocka bort angripna knoppar och ta bort dem helt från trädgården kan angreppen begränsas. Förra och förrförra året hade jag knappt friska blommor men i år har relationen mellan friska och sjuka knoppar förändrats till det bättre. Överhuvudtaget har jag fler blomstänglar tack vore stort fokus på näring- och vattentillförsel. Välmående, starka plantor brukar alltid vara mindre attraktiva för ohyra.

I stora prernnrabatten växer ett gäng som jag tror är 'Mary Todd'. En av mina bästa sorter eller också är det dessa som har fått de bästa förutsättningarna.

 

Friska blad och massor av knoppar som räcker lääänge.


Den har en mjuk gul nyans


Den här bilden är tagen på min orange-gula rabatt där även rödbladig perukbuske, daggkåpa och hakonegräs ingår. Gissar på ' Rocket City'.