Höstmörkret tar stora kliv in i vår vardag men helgerna vigs och kommer även fortsättningsvis att vigas åt trädgården de kommande veckorna. Ja, ända fram till vinters intåg. Jag älskar att utnyttja hösten för anläggning, man spar dyrbar tid.

Just nu gräver jag på berget i hopp om att kunna anlägga en naturlik plantering i skogens skugga. Några delrapporter kommer inte att komma, grävning och fotografering är inte förenligt för mig. Jag är så skitig och besatt när jag får vittring på en spricka i berget så den vita(!) kameran, bilder och blogg finns inte i min sinnesvärld då, bara spade och yxa. 

I brist på annat inspirerande har jag samlat några dahliabilder i dagens inlägg. Det är lite känslomässigt, eftersom jag har bestämt mig för att -  om inte helt avveckla - men kraftigt skära ner på min dahliaodling. 

Bilderna är tagna de senaste dagarna. Helhetsintrycket går mot förfall nu, men det finns fortfarande många fina exemplar.

 

'Blue Record'

 

'Excentrique'

 


'Melody Harmony'

 


Hm, vet ej. 'Park Princess'?

 


'Creme de Cassis'


'Mambo'
 

'Garry Hoek'

 

'Karma Fuchsiana'

 

Lik 'Gallery Rembrandt', men jag är osäker.

  

'Star's Lady'


'Classic Elise'

 

'Garden Party'

 


'Goldcrown'

 

 

'Bishop of Llandaff' har jag flera exemplar av.

 

Frösådd


Och om ni undrar varför jag vill skiljas från dessa skönheter så är det av flera olika skäl. Det viktigaste är det ständiga vattningsbehovet på sommaren. Två gånger om dagen får man vattna krukorna i söderläge på högsommaren. På friland tål de säkert betydligt mer, men jag har ingen plats i rabatterna. Jag kan inte göra mig sååå beroende av mina växter på sommaren när mina barn är lediga och ska upptäcka världen. Förutom vattning är det också daglig putsning som gäller när man har så många som jag, för att inte tala om oron för mjöldagg när det är som torrast. 

Så nästa år kommer de många svarta krukorna att fyllas med annat. Vet inte riktigt vad ännu, bara att det ska vara sådant som kan övervintra i kruka utomhus. Hostor har jag länge odlat i kruka, de är oslagbara i kärl, men nu är det södersidan som ska prydas, så det går inte. Gräs och kärleksört och några tåliga vedartade växter har jag funderingar på.  Tips är varmt välkomna. 

Det jag kommer att sakna allra mest är igångdrivandet  tidigt på våren när inget annat vettigt finns att göra. 

Ja, nu har jag sagt det, nu ska det bli. 

 


Rosa rummet i slutet av september