Jag känner mig nästan liten tjatig när jag jämnt propagerar för växter med prydnadsvärde året runt, men det har blivit en sådan djup övertygelse så jag kan inte låta bli. Och då ska ni veta att jag har älskat ettåringar och har bl a haft dahliasamling på 40-50 knölar. 

Vid förra helgens trädgårdsrunda fångade två av mina julrosor, mossa och lite gräs min blick. Jag undvek min vintergröna rabatt, den tänkte jag visa en annan dag. 

Helleborus nigra gör skäl för sitt namn, blommar snällt till jul utanför ytterdörren. 

 

Stinkjulrosen, helleborus foetidus, har en spännande historia hos mig. Den hade jag för ca 10 års sedan ett stort välmående, supersnyggt exemplar av som bara dog, helt oväntat, efter en vinter med imponerande blomning. Det här är ett självsått barn som verkar vilja blomma i år. Blommorna är limefärgade och bladen palmlika. Och de luktar inte. Kan det bli bättre? 

 

Det här är ett förhållandevis snygg bild på Carex morrowii 'Ice Dance', men jag skulle ändå vilja lyfta ett varningens finger för detta vintergröna gräs. Den är tämligen ful på våren, ända in i juni - juli, dessutom sprider den sig och tränger undan klena arter. Här växer den tillsammans med sköldpaddsört, vilket är en välfungerande kombination eftersom båda är lika aggressiva eller tuffa, om man så vill. 

 

Miscantus sinensis 'Melapartus' växer snällt i tuvor, sorten är ett måste i gräsväg. Här är det delningen som är utmaningen. Ta en tårtbit med yxa varje år på fullvuxen planta, är mitt råd. Som underplantering har jag Waldsteinia.

 

Bergenia är en av de växterna som jag tidigt förstod passar ypperligt på vår bergiga tomt. Den är klippt och skuren för att ge liv åt bergsprickor, men jag skulle också vilja se de mindre sorterna som kantväxt i perennrabatter. Men ingen tycks våga. 

 

Olika sorters frodig mossa på torvblock är inte fel.

 
Och så har jag lyckats föreviga lite solstrålar. I förgrunden skymtar vintergröna rabatten. 


Julros, gräs och bergenia är lättodlade och lättillgängliga vintersnygga växter som skulle kunna användas i betydligt större utsträckning än det görs idag. Men det finns fler och jag hoppas hinna visa mina favoriter under den kommande julledigheten. 
 
Men nu blir det upptrappning med paketinslagning och sillinläggning. En härlig tid.