Den viktigaste trädgårdsarbetaren
Häromkvällen visade SVT ett program hur monokultur och konstgödsling i den industrialiserade livsmedelsproduktionens spår utarmar jorden. Egentligen är det nog ingen nyhet för någon med minsta naturintresse, det som möjligen var nytt att höra, vid sidan om alla forskare, en nordamerikans storbonde (eller kanske man ska säga farmer), resonera kring konsekvenserna och berätta hur vi istället borde odla. Det väckte ändå en strimma av hopp.
Jag kom i alla fall att tänka på en historia som jag ofta fått höra av min mamma när jag var barn.
Mina nygifta föräldrar var ute på var sitt håll i trädgården och arbetade, mamma troligen med blommorna och pappa med grönsakerna. Mammas förskräckta skrik förstörde plötsligt idyllen och pappa kom rusande, "Vad hände?"
Mamma, skräckslagen som hon var, fick inte fram ett ord, hon bara pekade på en stor mask som hon tog, enligt senare berättelser, för en liten orm eller kopparorm.
Ja, vad gör min pappa då? Han tar upp masken och pussar den mitt framför min mamma.
Varför gjorde han det då? Ja, han gjorde det för att visa vilken samhörighet han kände med jorden och dess invånare. Masken var ren och värdefull, tecken på liv och garanti för att den nyinköpta tomten var bördig. Han fick tidigt hjälpa till i odlingarna och lärde sig som barn att masken var älskvärd och den viktigaste medarbetaren i trädgården. En kollega.
Mamma, även hon barn till jordbrukande föräldrar och uppvuxen på landet, har inte fått samma närhet till jorden, har inte vant sig, har inte förstått. Åtminstone då.
Så jag tänker, vad händer med vår jord om vi, generation efter generation tappar kunskap om och känsla för något så harmlöst och elementärt som en mask?
För mig har det också tagit många år att utveckla ett avslappnat umgänge med maskar och visst kan jag förstå att man inte behöver vara förtjust för att ändå vara mån om dem små djuren. Men jag skulle ändå önska att det var fler människor som hade en längtan efter att stoppa fingrarna i jorden.
Jag ser det inte som arbete. För mig är det ett stort nöje.

9 kommentarer | Skriv en kommentar
Skriv en kommentar
Föregående inlägg: En ny häck
Nästa inlägg: Magnolia stellata
Har inte sett programmet, men för mig är daggmasken ett bevis på hur bra jorden är. Jag glädjer mig varje gång jag hittar stora fina maskar när jag gräver där hemma. :) Har aldrig tyckt att de är obehagliga att ta i, varken som barn elker vuxen. Tur det! :)
Bra inlägg Marta!
Kram Kristina
Såg nog samma program som du Martha. Väldigt skrämmande. Att ett antal storbolag och ignoranta politiker bestämmer över hela mänsklighetens hälsa utan att vi ens förstår det fullt ut. Iallafall väldigt få.
Kram Helene
Hörrdu, Marta,
Detta inlägg gick rakt in i mitt hjärta!
inte ens en enda bild utan bara helt enkelt: Text!
Och en viktig sådan.
Jag har ännu inte sett programmet men har planen att göra det under helgen.
ha en bra Valborg i morgon!
Kram
Om inte maskarna skulle mycket jag gör gå fortare. Det tar tid att plocka upp maskarna som hamnar fel när jag gräver eller kör gödsel. Inte sjutton får de ligga kvar och torka i solen, de bärs varsamt till ny god jord där de får fortsätta sin arbetsinsats.
Vilken härlig berättelse om din pappa.
Kram, Carina
Vilken härlig berättelse! själv är jag ju uppfödd i utkanten av Stockholm, men hade tur at det var på ett jättestort privat område (pappa var chaufför åt ASEA´s högste chef) där det fanns allt. För mig var det som ett miniland; det fanns berg, gräsmattor, planteringar, skog, t.o.m. en liten sjö (som dock var så förorenad att den gick inte att bada i) som vi kunde åka skridskor på - och det viktigaste; Det fanns en kunnig trädgårdsmästare!
Så nog 17 fick man lära sig att maskar, det var våra alldeles egna guldgrävare.....
KRAM
Susie
Fin och tänkvärd historia! Själv lider jag varje gång jag skadar en mask vid grävning (dvs varje gång jag gräver...), men har ännu inte lyckats lära mig att använda grep i stället.
Kram Elin
Vilket bra och viktigt inlägg! Jag har sandjord och har jobbat hårt med min jord för att tillföra organiskt material. Vilken skillnad det blev när jag började med bokashikompostering. Under vintern har jag tömt mina spannar i en av mina odlingsbäddar. Nu har jag börjat att ta jord därifrån för att bättre på i andra bäddar. Vilka tjocka härliga maskar jag hittar där. Äntligen börjar jag få till riktigt bra odlingjord. Trevlig Valborg! Kram /Charlotte
Matjorden som vi kan likna med planetens tunna hud är inte djupare än 20 - 50 cm. Den är avgörande för vår överlevnad, utan den - ingen mat. En handfull levande matjord innehåller fler mikroorganismer än det finns människor på jorden. Utan maskar, svampar och mikroorganismer som tillverkar jord kan vi inte överleva.
Det kortsiktiga tänkandet är dominerande där det gäller att så snabbt som möjligt ta ut det maximala ut jorden, när jorden dör är den inte längre odlingsbar.
Ett mycket bra och seriöst program men som du själv säger, alla vet men i sak förändras ingenting.
Detta påminner mig om mig själv som barn, vi bodde på landet i en liten hyrd stuga men mina föräldrar var inga bönder men de odlade väl lite potatis tror jag. Jag däremot älskade daggmaskar som jag gärna lekte med som mina kompisar :) Kanske är det därför som jag gillar trädgården med odling av blommor o blad :) Söt historia med dina föräldrar :) Ha det gott/Monne