Jag har noterat att de flesta har mycket svårt för mörkret i november. 

Eftersom jag ogillar kyla mer än mörker är det inte november som är min "hatmånad" utan januari och februari. Novemberdagarna är visserligen korta, men ofta milda hos oss på västkusten och tjäle kan jag inte minnas att vi har varit med om så här års överhuvudtaget. Det innebär att jag lätt kan finna fördelar med november. Man slipper sommarens heliga "slappa och njuta", det är ok att  trädgårdera hela dagen, man fryser ju annars också. 

Vinterförberedelserna tar en stor del av tiden i november, men jag försöker också hinna med att gräva och anlägga nya planteringar. Under övriga delen av året finns inte tid för det och jag vill dessutom helst inte ha stora åtaganden och uppgrävda områden på sommarhalvåret.  Så här års upplever jag röran inte lika störande. 

Mitt ena projekt är nu så gott som färdigt och det är tänkt att bli en surjordsrabatt med lundväxter vid skogskanten. Jag har bävat för att ge mig på det här området tidigare pga alla tjocka, mer eller mindre synliga tall- och björkrötter och den hårt packade jorden, men när jag väl började gräva gick arbetet över förväntan. 

 

Grässvålen är borta men alla trädrötter ligger kvar under ytan


 
En ung björk blev fälld på denna plats

En  bit av roten på ytan efter några timmars slit

Här har "legoklossarna" kommit  på plats. 

 

Berget sluttar lite inåt så planteringsdjupet blir ca 40-50 cm. Från berget rinner en del vatten och den befintliga jorden är porös och fuktighetshållande. Jag gjorde en viss jordförbättring genom att tömma mina dahliakrukor i bäddarna

 

Terassen uppifrån. Jag tror mycket på fördelarna med att bygga bort sluttningar med terasser, det är en investering som betalar sig på sikt genom lättare underhåll och välmående växter. En sluttning begränsar växtvalet till några enstaka växter och så vill jag inte ha det. Nu kan jag planera för härliga lundväxter från Larz Danielssons sortiment, t ex. 


Sedan är det inte fel att ha vackra växter även i november. 

 

Flera blommor på samma gång har klockrankan inte haft hela sommaren


Fuchsiorna är nog det allra bästa i växtväg med november. Obegripligt att mörkret inte bekommer dem ett dugg. Bilderna är tagna förra helgen. 


Frost har vi ännu inte haft så hortensian och glansbärsbusken lyser upp allt det grå. 

   


Det mest färgglada hörnet just nuDet är det här området som kommer att utökas med med den nya terassen, som ligger höger om rhododendronbollen längst ner i höger hörn.Den gångna helgens vyer

 


Lite vintergrönt


Att gå in i ett varmt hus efter väl utfört arbete i en fuktig och blåsig trädgård, göra sig i ordning och krypa ner på soffan med sin IPad är också en favoritupplevelse så här års. För då kommer det bästa, en bloggrunda. 

 

Klicka på bilden och följ med