2-3 års funderingar är över. Bladväxtrabatten, även kallad triangelrabatten fick en rygg i form av en idegranshäck i helgen.


Före

Rabatten ligger i björkarnas skugga med morgon och lite kvällssol. En aning rörig tack vore min samlarmani, men frodig och lite intressant för den växtintresserade. Det tog många år att tänka ut rabattens form och redan när jag började anlägga visste jag att det behövdes en bättre förankring till alternativt markering från den övriga trädgården. Den kändes utslängd på gräsmattan helt enkelt. Jag har varit inne på spaljé men den behöver borras ner i berget och det klarar jag inte. Jag vet att jag  borde ha gift mig med en snickare, men nu är det som det är, och efter flera års väntan på en utlovad spaljé tröttnade jag och bestämde mig för en inramningshäck tidigare i år.

Processen sattes i rullning med ett telefonsamtal från Gissléns entreprenad  i mitten av förra veckan: min beställning av favoritkantstödet Ever Edge har äntligen kommit. Rabatten i fråga är upphöjd med ca 15 cm i förhållande till gräsmattan och den befintliga dikeskanten skulle inte fungera för en häck pga det tunna jordlagret. Så jag fyllde upp diket och satte metallkant istället. På det viset vann jag både bredd på rabatten och jorddjup till häckplantorna. 

  

Jag började med att bredda rabatten och gräva bort  ytterligare 15 cm gräsmatta 

Som inramningshäck har buxbom diskvalificerat sig pga svamprisken. Vintergrönt är tacksamt och idegran fungerar ju på mina breddgrader. Problemet är att jag aldrig sett en välklippt, smal och relativ låg idegranshäck. Jag har själv erfarenhet av idegran och har fått vår jättebuske både mindre och tätare under årens lopp än den var från början, ändå tvekade jag. Alla mer eller mindre övervuxna idegran man ser i trädgårdarna runtomkring skrämde.

Sofiero ersatte sina svampdrabbade buxbomshäckar med Taxus cuspidata 'Nana', och det skulle jag också ha, tänkte jag. Det lilla, försumbara problemet var bara att denna sort finns knappt tillgänglig i Sverige och då för drygt 249-279 kr per planta. Fem plantor per meter. 10 meter häck. Det går ju inte. 

Då kom Taxus x media 'Groenland' in i bilden. Den uppges vara lägre och mer bredväxande än vanliga Hillii, lämplig  till formklippning, typ klot. Jag sökte info på nätet och frågade trädgårdsmästare på olika plantskolor och fick lite olika info och råd. Till slut var det flera som tyckte (bl a bloggerskan och trädgårdsdesignern Luna Ek, som fick utslagsröst. Tack, Luna, beslutsångest är det värst jag vet) att relativt vanliga Hilli skulle bättre motsvara mina förväntningar. Så det blev Hillii och den lilla häcken är nu planterad och klar. 


Kanten Ever Edge är jättelätt att sätta och göra om ifall det skulle bli fel. 

Jag fyllde på med billig påsjord, kogödsel och kompostjord ut till kanten och satte de 30-40 cm höga plantorna på 30 cm avstånd, noga mätt med måttstock. Plantorna fick dra vatten innan de sattes i jord. 

Efter

En öppning. Jag fick förlänga kanten till de inre gångarna med nya torvblock. 

Från andra hållet. Om 2-3 veckor är det dags för den första klippningen. Nytillväxten ska klippas in till hälften.


Tyvärr kommer tillvaron inte att bli alltför fet för min nya häck. Jorddjupet är endast ca 30 cm på sina ställen, inklusive förhöjningen. Solen når dock båda sidorna, vilket är bra. En utav mina vattentunnor står alldeles intill, så vattningen är ordnad. 


Undrar hur många år det kommer att ta innan häcken är sammanväxt. 


Den som lever få se. Jag återkommer om sisådär 5-6 år och berättar hur det gick.