Jag är mycket förtjust i tanken att inte endast betrakta sin trädgård som en snygg inramning till huset utan också som ett grönt vardagsrum med möjlighet till många olika aktiviteter för hela familjen. Trädgårdsarbetet är träning i både kondition och avkoppling, sittplatserna inbjuder till måltid och vila, gungan och gräsytorna till lek och i uppblåsbar bassäng badar vi när vädret tillåter. Sommartid gör jag det mesta utomhus, skalar potatis i hammocken, gräddar våfflor och styrker kläder på altanen. Och på vintertid eldar vi gärna.


Det var på mitt första besök på Chelsea Flower Show 2008 jag fick idén att skaffa en eldkorg till trädgården. Det är där jag såg fire bowls för första gången och tänkte genast att det är en perfekt grej för vår naturtomt.

Vår trädgård angränsar till allmänning i tre vädersträck, så det är liten risk att röken, om det nu skulle blåsa under eldningen, stör grannar. Vi skyddas också av ett stort berg i nordväst, det håll som det mest blåser ifrån här på Västkusten. Berget är på gott och ont så klart, men jag har alltid tyckt att fördelarna överväger. Vindskyddet är nog den största behållningen och det märker vi inte minst när vi eldar.


2008 fanns det inte ett sådant utbud av eldkorgar som det finns idag, så jag fick leta på nätet. Vi beställde handgjorda eldkorgen Tor från Järnkonst i Ljungbyhed. Deras eldkorgar användes som interiör vid inspelningen av Arn-filmerna. De tillverkar även staket, spaljéer, vattenbad mm, kolla gärna deras hemsida, www.eldkorgen.se. 

Eldkorgen Tor

Tor är tung, blåser inte omkull och är en snygg inredningsdetalj året runt. Att inreda med eldkorg är ett bra sätt att förstärka rumkänslan, men det viktigaste är att familjen lockas ut när det egentligen inte är väder för att vara ute. Ett helt annat användningsområde är att sätta en kruka eller snittblommor (gladiolus?) i den. 


Vi skaffade ett grillgaller till eldkorgen och kompletterade även med ett fat för att samla upp askan t ex när vi eldar på vår träaltan.


Det har blivit många mysiga stunder, eld är mycket rogivande. Vi har skålat runt elden med våra vuxna gäster och grillat korv och marsmallows på barnkalas, men för det mesta sitter vi bara och stirrar in i elden med ett glas i handen. 

Tack för idag! Nu läggdags för pojkarna.