I januari, när törsten efter trädgårdsliv är som störst säljer plantskolorna kamelior i knopp. De är inte billiga och absolut inte lättskötta. Utan orangeri eller motsvarande ljus och sval plats är kamelian dödsdömd. Tror de flesta. 

För några år sedan kom jag över en tilltufsad planta för 100 kr. Jag har haft den ute i kruka året runt, med undantag för långvariga sköldperioder (minus 4-5 grader eller under), då jag lyfte in den i vardagsrummet. När det blev mildare igen, åkte den ut direkt. Det självklara, bra torvblandad jord och regelbunden vattning skötte jag till punkt och pricka. 

Kamelian växte till sig men utvecklade inge blomknoppar på 2-3 år. Men förra året fick jag till slut en blomma, den slog ut i maj. 


Bild från våren 2014

Den här positiva erfarenheten gjorde att jag slog till i vintras och köpte en kamelia till. Utan namn och etikett. Så lite knoppar och så bra rötter som möjligt. Mitt enda önskemål var att den inte ska vara samma sort som min gamla. 

Den nya plantan har inte varit inne i huset överhuvudtaget, men vintern var ju mild. Dock inte utan minus.


Nu behöver jag inte undra längre vilken sorts blomma plantan ska leverera. 

 

Och flera blommor är att vänta

Min "gamla" kamelia har också blomknoppar, 4-5 stycken, så kamelior klarar sig visst - med lite stöttning - i  vårt västkustklimat. 

Nästa  gång ska jag testa en namngiven skönhet, en ljusrosa eller vit.