Nu har jag genomfört en sedan gammalt planerat miniprojekt. Det är frågan om två korta häcksnuttar på kortsidorna av rektangelformad rabatt. Låg ska häcken vara, typ buxbom, fast inte buxbom.

Googlar man på ersättningsväxter för buxbom föreslås det bl a  Ribus alpinum 'Pumilum', måbär. Den är visserligen inte vintergrön men jag föll för den dels pga den höga zonangivelsen (6), men också för att den grönskar först av alla häckväxter, enligt uppgift. Det passar den aktuella rabatten eftersom den är tänkt att ha sin storhetstid på våren. Dessutom uppgavs Pumilum vara mycket lämplig för formklippning. Bingo!

Beslutet var mer eller mindre fattat redan förra året, men att få tag på just 'Pumilum' visade sig vara svårt. Till slut gjorde jag en beställning utan att ha ens sätt plantan i verkligheten, vilket jag annars aldrig brukar göra.


Ribus alpinum 'Schmidt' är vanligast till häck och har ett upprätt växtsätt. Nyinköpt planta som ska formas till boll.


Och här lilla 'Pumilum' , nerklippt och tillsnyggad!


När beställningen väl anlänt blev det en besvikelse. 10 spretiga, låga buskar av marktäckarkaraktär till ett pris som fick mig (som vanligtvis lyckas inta attityden "det drabbar ingen fattig", just när det kommer till växtinköp) att tappa hakan. Fula och dyra var de, men det var inte läge att backa. 

Det första jag gjorde var att jag klippte ner dem till hälften. Därefter gick jag igenom krukorna och klämde sönder alla snigelbarn. Rotsystemet såg fint ut och det är ändå det viktigaste. 

Bädden var i stort sett förberedd, så jag fick ner plantorna i backen ganska kvickt, trots helgens dunderförkylning.

  

Pumilum är anspråkslös och härdig upp till zon 6, vilket är bra, med tanke på att bädden är upphöjd ca 20 cm och har en kall flaskkant.


Endast fem plantor på varsin kortsida av rabatten.

Ja, och vad vill jag uppnå?

Min tanke från början var att ha en traditionell inramningshäck, kanske 30'cm hög och 20 cm bred. Men nu när jag ser plantorna känner jag mig manad att testa runda formationer som växer samman. Vi får se. 

En sak är säker, jag förväntar mig valuta för pengarna.  

Och medan jag väntar på resultat får jag njuta en annan del av trädgården (och som, tack och lov, inte går att odla någon häck på...)


Nästa vecka är det maj och då ska björkarna grönska!