Lilium regale 'Afrikan Qween' var ett misstag. Jag var ute efter en högvuxen, orangeröd lilja utan att veta namnet och beskrev den för Peter Korn på en växtmarknad i våras. Jag hade sett en sådan lilja  i hans trädgård i Eskilsby för några år sedan och blev stormförälskad. 

Han nickade igenkännande på min halvtaskiga beskrivning och räckte över en planta. Det var många spekulanter vid hans stånd och det gick för fort. Jag betalade utan att titta på etiketten och var lycklig. Jag insåg dock ganska snart att det var ett misstag. Jag hade odlat regale tidigare och visste att liljan som jag åtrådde, inte var en sådan. Med hjälp av tips från bloggvännen Carina har jag så småningom identifierat liljan på min näthinna som lilium canadensis. 

Men i alla fall. Så här ser en afrikansk drottning ut, om ni undrar.

Trumpetformade klockor

 

i varm orange med sammetslyster

Regale är ingen lilja som jag ha bra hand med och till och med färgtokiga, närsynta jag tycker att den är för mycket. Storleken på en enda klocka kan bli 15 cm och den ser ansträngd ut. Det är lite roligt att få se den i blom i och för sig, men jag vågar inte tro att den klarar sig hos mig. Dessutom är den just nu malplacerad i en blå rabatt. Jag tror att den skulle göra sig bättre i en omgivning där bara formen sticker ut. Intill ett bestånd helenium, t ex. Där skulle den få en välbehövd nedtoning. 

 

Hm. Möjligheten finns, de blommar samtidigt.

Om du vill veta hur en Lilium canadensis ser ut kan du klicka på länken nedan. På bloggen "Helens trädgård" finns en bild på den. Bilden är i sin tur tagen på Larz Danielssons trädgård. Lilium canadensis har mindre och mörkare rödorange klockor som påminner om lilium martagon i formen fast betydligt större. 

http://helenstrdgrd.blogspot.com/2011/07/hemma-igen.html