I ett tidigare inlägg tyckte jag att rhododendron 'Wren' och 'Princess Anne' var tämligen lika. Men det tycker jag inte längre. Ja, så ombytlig är jag.  Ju mer jag tittar på dem desto mer skillnad upptäcker jag. 

Båda mina plantor är köpta och planterade för ett år sedan. 'Princess Anne' var ungefär dubbel så stor till omfånget från början och har behållit sitt försprång. De är nästan grannar och har i stort sett identiska odlingsbetingelser.

 

Princess Anne först och Wren i bakgrunden

Wren har mindre och mörkare blad samt större klockor.


Några dagar senare är alla knoppar utslagna och färgen bleknar något 

Princess Anne har betydligt ljusare och lite större blad. Blommorna är nättare och ger lite rufsigt intryck. 


Princess Anne i full blom


Färgen på blommorna är egentligen ingen större skillnad på men upplevelsen blir olika beroende på bladens form och färg.

Det händer kopiöst mycket i trädgården dessa regniga dagar, det är omöjligt att hinna med. Prio nr 1 är sniglarna just nu, minst en halvtimma på tidig morgon och en halvtimma på kvällen går åt jakten. En utav mina rabatter är drabbad, längst tomtgränsen där grannen har sin kompost andra sidan staketet, men resten av trädgården hittar jag endast några enstaka mördarsniglar. Det tycker jag är mycket bra med tanke på den milda vinter vi har haft. 

Men låt mig avliva myten att snäckor lever på döda växtdelar. 

 

När jag försökte ta bort honom, drog han med sig en rejäl bit av Patriotens vita kant. 
Det är dödstraff på det i Martas rike, ska ni veta. 

Bilder man tar på kvällen känns inaktuella på morgonen, så fort växer allting. Första aklejan, pionen och azalean är på gång.


I helgen planerar jag för ett projekt som jag har funderat på i minst två år. Bladväxtrabattens långsida kommer att få en upphöjd kant. Min beställning på Ever Edge har kommit till återförsäljaren. 

 

Solcellamporna ska bort och diket kommer att fyllas på med jord. En 12,5 cm hög svart, upphöjd metallkant kommer att avgränsa rabatten från gräsmattan. Syftet är att skapa  förutsättningar för en infattningshäck. 


Sedan återstår det valet av häckväxt. Jag har varit inställd på idegran, Taxas cuspidata 'Nana', men får inte tag i denna namnsort till vettigt pris. Beroende av vem man frågar får man olika svar på vilka egenskaper Taxus Hilli och Grönland har. Min ambition är en helst vintergrön inramningshäck som kan hållas smal och låg, fast höjden är förhandlingsbar. Hade det inte varit för buxbomssjukan, hade jag valt buxbom, eftersom jag är mest ute för att rabatten ska få en rygg.  Men vågar jag? Det kanske slutar med ett det blir en perennhäck. Kärleksört är med i leken året runt. Fast det har jag redan. 
 

Kanske.