Codonopsis lanceolata skaffade jag mig i våras på trädgårdsamatörernas växtmarknad utan att veta något om den. Jag kommer inte ihåg varför jag fastnade för den, det var bara en liten pinne på 20-30 cm. Det kan ha varit att jag mest fastnade för den trevliga och förtroendeingivande säljaren som med stor entusiasm informerade om sina växter medan hennes barnbarn skötte kassan och det praktiska runt försäljningen. 

Jag fick höra att prickig porslinsklocka, som den tydligen också heter, är en klättrande perenn som blommar med snygga gröna klockor i slutet av sommaren. Växter som har sin storhetstid under senare del av växtsäsongen gillar jag och det blev köp. 

På vägen hem hittade jag ytterligare argument för mig själv, nämligen att jag är trött på mina strejkande klematisar som jag bara har urdålig hand med. Klättrare som gröna väggar vill jag ju mer än gärna ha, men det blir sällan som jag vill. 

Men i det här fallet överträffades mina förväntningar. 

 

Plantan står i kruka och klättrar på en ca 80 cm hög spaljé. 


 
Fulländad formgivning och

spännande insida på klockorna....


Nu slumpande det så att mamman för den här plantan, Ingegärd, som jag tror hon heter, besökte min trädgård i lördags tillsammans med andra trädgårdsamatörer från Bohuslän och Dalsland. Jag fick alltså tillfälle att stolt visa upp min lilla sötnos. 

Tydligen är den mycket mer kraftigtväxande på friland och kan sticka iväg rejält där den trivs. Med tanke på att jag hittade en snigel på plantan häromdagen är jag dock glad att jag pysslade om den i kruka. Den står i halvskuggigt läge och har blivit behandlad som sommarblommorna med regelbunden bevattning och näringslösning.