Igår hade vi en minst sagt gråmulen dag i Göteborg med dimma och duggregn. Det kunde varit mycket deprimerande om det inte var så att jag älskar just den här sortens vinterväder. Lite blött, men milt och mjukt, perfekt till att fuskstarta nästa trädgårdssäsong.

Jag passade på att klippa ner perenner som jag vet klarar sig utan skyddande fjolårsblad som till exempel pioner, hostor, dagliljor, kransveronikor, stjärnflockor och ormbunkar. En hel del ogräs och oönskade småplantor av daggkåpa och digitalis åkte med ner i lövkorgen. Efter stormen Sven låg det massor med nerblåsta grenar överallt, så jag satte barnen i arbete också. 

Jag tycker stämningen kan vara lite magisk i en sovande vinterträdgård, den gråa magin är dock inte lätt att fånga på bild. Så här såg det ut i alla fall:


 

Över dalen låg dimma, men uppe hos oss känns det ofta lite klarare

 Den vintergröna rabatten håller ställningarna. Linan tillhör flaggstångsbelysningen

Körsbärsträdet har min lilla pappa format till så här snyggt och välbalanserat

Det finns mycket kvar att göra, jag har t ex ännu inte täckt mina zonknäckare.  Jag brukar slå in de känsligaste i flera lager av fiberduk. Prognosen lovar mild fortsättning, så jag hoppas hinna med det under den efterlängtade julledigheten. 

Apträdet (Aracuaria aracuana) har klarat två vintrar med hjälp av fiberduk 

Jag har också tänkt att samla tallbarr (som ni ser ovan är tillgången obegränsad) och täcka jorden under mina rhododendron.

Ännu liten (och söt) och behöver skydd mot barfrost och uttorkning

 Flera rhododendron finns vid skogskanten

Julrosen som fattar att namnet förpliktigar. Lycka!

Om det milda vädret fortsätter kommer jag även att ge mig på vår stora idegran som jag brukar tukta "utanför säsongen". Den är väldigt tidskrävande att beskära och jag har inte tålamod att göra det när tusen andra saker väntar på våren. Dessutom  går jag runt med hemliga planer på att anlägga ett grönsaksland på en ännu vild och orörd platå på berget. Mycket jobb, som jag vet är omöjligt att hinna med om vintern blir lång.

För mig som jobbar nästan heltid och sitter inne hela dagarna är det guld värt att komma ut och göra lite nytta i trädgården så här års. Alla ni som älskar snö och kyla, ni har faktiskt varit lite bortskämda de senaste vintrarna. Och visst är det roligt för barnen med snö under jullovet, jag blir nästan lite kluven.

Tack för idag! Nu ska sambons äldsta dotter hämtas på Landvetter, pojkarna ska på simtävling på eftermiddagen och i kväll blir det Lisebergsbesök.