Inspirerad av en nyligen avnjuten föreläsning på Trädgårdsamatörernas årliga trädgårfest i Varberg  tog jag en fotorunda i helgen och studerade mina rhododendrons blad och knoppar. 


En yakushimanum primärhybrid med vita knoppar

 

'Goldkrone' med gula knoppar

 

En rundbladig med röda knoppar 


En smalbladig med röda knoppar

 

Och en stoooorbladig med röda knoppar

Jag måste säga att jag inte riktigt delar rhododendronentusiasternas kritik, (för att inte säga förakt) mot de tyska och holländska plantskolisternas hybridisering och de svenska plantskolornas utbud. Anklagelserna att de bara tänker på blomning tycker jag är överdrivna. Jag har få rena arter i min trädgård men tycker absolut inte att det är brist på fagra blad och knoppar på mina rhododendron. Tvärtom. Mina hybrider, till 99% inhandlade i Sverige, har ofta ett tätare växtsätt än många arter och dessutom mycket bra härdighet. Jag har till exempel bara drabbats av frostskador våren 2013, men det räknas nog inte. 

Med lite tur kan årets rhododendronblomning bli lite utöver det vanliga. Det är oerhört knopprikt, vilket är lite otippat då försommaren 2016 var regnfattig och buskarna led hårt av torkan.

Avslutar dagens inlägg med min senast införskaffade växt, inspirerad av en annan föreläsning på sammankomsten i Varberg, den om japanska trädgårdar.

En ca 30 cm hög tallplanta som växte i ett eländigt tunnt jordlager på berget. Nu ska den knipsas och hämmas på tillväxt ännu mer, på japanskt vis. En bonsaiövning.


Det finns visst roligheter i trädgården även så här års.