Jag missade förra veckans Blommiga fredags-tema ”Favoritvyn” så nu ska jag kombinera det med veckans tema ”Färg”.

Om mina färgexperiment har jag skrivit mycket förr här på bloggen och det huvudsakliga budskapet har varit att våga testa starka färger och egna idéer. (Mina inlägg som berör ämnet finns samlade under länken Färg upp till höger.)
 
På senare tid har jag dock insett att form kommer före färg eftersom form har en högre grad av beständighet. Många har lätt för att fatta detta,  för mig har det tagit lång tid.


Den 8 augusti är det mesta grönt utanför vårt kök. 
Hur mycket jag än strävar efter färg genom blomning, är det ändå formerna och bladens färgskiftningar som är mest iögonfallande. 

Den 13 oktober. Med hösten kommer färgerna på alla blad, det är en mycket färgstark period av odlingssäsongen. Dessutom råkar höstfärgerna harmonisera   med varandra utmärkt, helt utan minsta planering. 


Den 13 november. Fortfarande mycket färg, med rimfrost som gemensam nämnare..

 
Den 19 november. Med vintern blir det svart och vitt. Jag har tröttnat på mörkret och satt ut julbelysningen i förtid.  


Med 13 odlingssäsonger i ryggen kan jag tycka att munitiös planering av slående färgkombinationer genom blomning är ganska onödigt att lägga alltför mycket energi på. Något som jag själv var närmast besatt av i början av mitt trädgårderande. 

Jag har med åren gjort insikten att man sällan lyckas åstadkomma någorlunda bestående och lyckat resultat. Det blir sällan som man hade tänkt sig. Å andra sidan dämpar grönskan oftast eventuella färgkrockar och skulle blomfärgernas möte trots det utgöra ett irritationsmoment är det ändå bara ett övergående problem. 

Numera blir jag bara imponerad av färgkombinationer när allt annat stämmer och inga kompromisser kring odlingsbetingelser och trädgårdens stil går att upptäcka. Lek med färger får inte kännas krystat utan bara självklar och elegant. 

Som här: 


En offentlig plantering i ett närliggande bostadsområde i juli. Å andra sidan kan man fråga sig hur det ser ut nu i november. 


Så mitt budskap idag: Tänk på funktion och tänkpå form i första hand. När det kommer till färger, härma proffsen.

(Det återstår att se om jag kan stå för detta om några år.)

 


Färgstarkt blir det nog denna vecka på bloggsamlingen ”Blommig Fredag”