Inredning, såväl inne som ute handlar om färg och form. Det sitter bäst i munnen att säga färg och form, fast det borde heta form och färg, för formen är viktigast. 

Färgerna reduceras till olika nyanser av grått på vinter, men formen finns kvar hela året, det är därför man ska tänka form först. 

Det är en ytterst enkel insikt men jag har inte gjort den förrän under senare tid. I början av min trädgårdskarrier var jag mest besatt av att tillföra färg i grönskan, som redan fanns. 

Formen, färgen och texturen bildar stilen och då får man inte glömma huset och omgivningarna. 

  

I mitt fall har vi ett mörkt 70-tals hus, så romantiken kan ursäkta. 
 

Det gäller att hålla ihop stilen, även på bekostnad av enskilda föremåls utformning. När vi byggde det här staketet var horisontellt lagda ribbor värsta modet. Vi valde dock bort den moderna designen eftersom i ett annat vädersträck fanns det gamla staketet i traditionell stil.


Helheten var viktigare än ett fräsigt staket, tyckte vi. 

 

Men vem vill stirra in i ett mörkt staket? Ändå måste färgen på inredningen vara mörk. Vita och andra ljusa detaljer undviker jag, det blir för skarpt och för iögonfallande mot allt det mörka. 

Till mustiga färger är dock mörkbrunt en tacksam bakgrund.


Vad husets färg beträffar, så var hus, garage, vedbod och staket nymålade, när vi köpte. Det fanns massor av renoveringsbehov inne, så att lägga tid, pengar och energi på att måla om bara för att byta till en trendigare kulör fanns inte på världskartan. När ommålning väl behövdes har vi hunnit vänja oss vid och upptäcka fördelarna med det mörka, så då var det bara att hitta rätt nyans och komma ifrån det bajsbruna så långt som möjligt. 

 

Jag har i alla år försökt bevara tidstypiska inslag i trädgården. Sockertoppsgranarnas kala fötter döljs av hostan 'Elegans'.Växtvalet påverkas mycket av husets stil, jag känner inte för medelhav, rosor och lavendel i den miljön. 


Däremot upplever jag att heuchera, hosta och daglilja passar fint in 


Ett färgexperiment

   

Vid  skogskanten vill jag ha så naturlika planteringar som möjligt.  .... och likaså på berget.


Nu låter jag som om jag hade patent på styling av en 70-tals trädgård, men det är långt ifrån. Jag påverkas som många andra, av ekonomi, rådande ideal och tillgång till rekvisita i en tidsanda då 70-tals inredning och växtval är helt ute, milt uttryckt. 

Men jag styrs alltid av ambitionen att göra det bästa av situationen och det har jag försökt. Det räcker för mig för att vara nöjd. 


Andras tankar om färg och form finns samlade hos Helena