Färg borde inte vara några problem, tänkte jag, när jag fick reda på veckans tema på Blommig fredag.

Men när utbudet är stort blir det ändå svårt. Vad ska man välja? 

Jag träffar fler och fler som vill skippa all blomning och bara satsar på grönt. Personligen tycker jag att mitt behov av lugn grönska får sitt med råge på vinterhalvåret. Jag blir glad av färger och snålar inte. Jag öser gärna på med starka färger och nyanser, så länge mättnadsnivån ligger nära störs jag inte av sådant som andra kan uppfatta som krock. Orange och rosa, vad då?

Röda rummet blommar  fortfarande intensivt och färgerna är starka och varma.

 

 

 

Här klämmer jag in alla växter med skrikiga färger, pelargonerna dominerar.


Rosa rummet på norrsidan börjar hamna i husets skugga allt eftersom solen går lägre och lägre. Vissa färger mörknar, andra bleknar i brist på solstrålar. 

 


Dahliorna behöver flytta till södersidan. Där kan de fortsätta att blomma en månad till. Fuchsiorna däremot klarar att blomma i skuggan.

 


En lite svårdefinierbar gulaktig gammalrosa nyans är välrepresenterad just nu


Resten av trädgården är färgstark utan blommor. Träden och buskarna reagerar på att dagarna blir kortare och förbereder sig för vintervila. Nyckeln till vinteröverlevnad är att de avmognar i tid.

  

Vy från berget

 


Och från andra hållet


Skogsslänten är mitt favoritrum i trädgården

 


Den låga bladväxtplanteringen under björkarna är också helt utan blomning - men inte utan färger


 

Hostorma lämnar in först av alla perenner, tyvärr. Å andra sidan hade det inte funnits någon anledning att odla annat än hostor om de hade en längre säsong. 


Alunrotrabatten kommer att ta huvudrollen de kommande månaderna, förutsatt att vi slipper snö och vargavinter. En repris av förra vintern, tack.


Silvriga Heuchera 'Paris' har min absoluta favoritfärg på sina blommor


En växt som jag inte har i min trädgård men i flera år har dreglat efter är eldtorn. Jag har faktiskt sett den på min plantskola, men tyckte att den var för dyr, så chansar på att den är kvar på den stundande trädrean.


Pyracantha 'Golden Charmer' står högst upp på min önskelista


Alla bilder i detta inlägg är tagna de senaste dagarna. 

Massor med färger finns att njuta av hos Heléna.

 

Bland rosor och bladlöss