Rhododendronblomningen brukar vara en utdragen historia hos mig, från april till midsommar. I år är blomningen mer koncentrerad, azalean till exempel, som slapp både kyla och bambibett i år, har redan slagit ut, vilket är tidigt hos mig. På grund av den samlade värmen som vi har haft i år blommar även plantor som framlider sina liv huvudsakligen i skugga och normalt brukar vara sena. 

Azalea 'Klondyke'


När jag var ny på odlingsbanan, visste jag inte att rhododendronknopparna ofta har en helt annan färg än den utslagna blomman. När en, på pappret vit yakushimanums knoppar skiftade i mörkrosa var jag på väg att gräva upp plantan för att lämna tillbaka den. Jag hann, som tur var, inte och knopparna bleknade timma för timma allt eftersom de slog ut sina klockor. Idag tycker jag att blekningsprocessen är fascinerande, men det är också en omständighet som den färgstämda trädgårdsdesignern måste beakta. Hybrider med starka färger bleknar mer än ljusa. Röda rhododendron bleknar ofta till rosa i sol. Vill man att blomman ska behålla knoppens starka färg någorlunda bör man undvika att placera plantan i stark sol. Lite sol behöver dem dock, med betoning på lite. Stora träds skugga är det bästa, även av andra skäl, fast det vet väl alla. Färgskiftningen kan också variera från år till år, beroende på vädret under blomningsperioden. 


Ung planta av Rh. Yakushimanum blommar för första gången. Om några dagar kommer den här blomman vara vit.

 


Den här knoppen har blivit så här vit:


ghhhjk

I bakgrunden röda Rh. 'Halfdan Lem'. Mycket säregen till sitt växtsätt (läs: ful) men blir förlåten för sina blommor. 

 

Rh. 'Fantastica' i förgrunden och uppstamade Rh. 'Gold Bukett' längre bort


 
Rh. 'Goldbukett' är inte riktigt så här blek i verkligheten utan har en mycket behaglig gul ton som piggar upp bland allt rosalila.


Rh. keleticum 'Robert Seleger' 


Rh. Orbiculare var en plutt när den kom i min ägo för sisådär 5 år sedan. Den är fortfarande inte mycket större än en välvuxen alunrot. Blommar första gången med sina karaktäristiskt lösa, nickande klockor. 

Rh. 'Dreamland' kommer också att blekna.  Till vanilj.

 


En utav de absolut mörkaste sorterna jag känner till är Rh. 'Marcel Menard'. Ett måste för färgens skull, men imponerar vare sig med härdighet eller med växtsätt. Detta är min tredje planta.  

 


En mycket trevlig planta som jag inte längre kan identifiera

 


.....med blommor som ser ut så här.


Efter förra årets barfrost och omfattande skador på rhododendron fick jag, i all hast inför en visning, gräva bort och flytta undan plantor för att ersätta med välmående nyinköpta. Det var ganska dumt, eftersom de allra flesta återhämtade sig efter kraftig beskärning, näringsgiva och vattning. Dessutom förde flyttkarusellen med sig att jag inte längre har full koll på vad som är vad.  Jag har alla etiketter samlade, men identifieringen kan jag bara göra vid blomning och alla är ännu inte redo för att blomma. Det hindrar mig förstås från att skriva mer om rhododendron - som är ett favoritämne för mig - men på sikt hoppas jag kunna bringa ordning i min rhododendrondjungel.