Jösses, så mycket det finns att göra i trädgården så här års! Och jag är inte något vidare strukturerad heller utan vid val av syssla styrs jag en del av solen. Jag vill jobba där det är soligt, så jag yrar omkring och har halvfärdiga projekt lite överallt. 

Det som blev gjort i helgen i alla fall är beskärningen av mina kära hortensior. Det är ingen big deal, det är bara att klippa. Blomning på årsved och fjolårsved orkar jag inte bry mig om, jag tycker de blommar snällt oavsett hur jag gör. I vart fall paniculatahybriderna. Macrophyllahybriderna kan frysa tillbaka och då är det lättare att veta vad man ska göra, men även efter en mild vinter klipper jag rejält, tänker mer på formen än på blomningen. Trots det brukar jag inte vara helt utan blomning något år. 

Hortensia odlar man i första hand för dess blomning, naturligtvis, och det som ger växten en extra dimension är dess vintersiluett. Ytterligare ett plus är att det är busenkelt att torka blommorna om man är sugen på att dekorera inne. En torkad macrophylla-blomma (trädgårdshortensia) behåller färgen i flera år. 

 

En paniculata-sort före beskärningen igår. Tilltufsad så klart så här i mitten av mars, men man kan ändå ana hur den såg ut tidigare under vintern.


Efter gårdagens frisering

Jag har skrivit om hortensior tidigare och mer att läsa finns här.

Vid sidan om mitt plockande och fixande stod min man för gårdagens viktigaste trädgårdshändelse: han satte ihop mitt nya odlingsskåp från Ikea.  

Behovet av växtskåp bottnar i att jag stillar min hunger efter trädgården i januari - februari med frösådd. En farlig passion som genererar oförsvarliga kostnader, t ex för belysning och nu, växtskåp. För att nämna några exempel. Växthusdrömmen ska vi inte ens tala om.

Visserligen finns det ett "riktigt" odlingsskåp att köpa på Ikea sedan någon vecka tillbaka (Hindö), men jag valde ett vitrinskåp (Klingsbo) som ska alltså stå ute. Lite våghalsigt experiment, kan man tycka, men min tekniskt begåvade och hållbarhetstänkande man godkände planerna. 

före

  

Och efter. Hela 180 cm högt skåp. Mina frösådder kan ännu inte stå ute, så jag ställde några rejält tillbakaklippta fuchsior på hyllorna tills vidare. 


Till de nyttiga detaljerna hör att skåpet har ett väggfäste och att glasskivorna är lätta att lyfta bort, även taket, vid behov. Vi måste bara lösa att kunna ha dörren på glänt. 

Är man inne i växtskåpstankar kan det vara lönt att leta efter gamla vitrinskåp på Blocket. Det är så jag började, men hittade inget lämpligt i mitt område.