Varje höst och vinter tänker jag att det vore kul att föreviga vår trädgårds stämning nattetid. Jag tycker att den är lite speciell, utan att riktigt kunna förklara varför. En bidragande orsak är säkert berget och den mörka tallskogen men också Ruddalens idrottsanläggning någon km bort, vars starka reflektorer belyser horisonten på ett subtilt sätt. 

Nu har jag äntligen en kamera som ska klara av mörka förhållanden, så igår studsade jag ut i nysnön i högsta hugg för att pröva vingarna. Jag använde det förinställda nattprogrammet och i brist på stativ la jag armbågarna på knäna för att undvika skakningar så långt som möjligt. Men nu är det på det viset att jag inte riktigt har kunskap att betygsätta bilderna. Vad ska jag tycka? Är de för mörka? Ska mer ljus in i kameran? Den automatiskt anpassade slutartiden kändes som smärre evighet, så man kanske inte kommer särskilt mycket längre utan stativ. Vad ska jag tänka på nästa gång? Är det någon som orkar engagera sig i mina fotostudier?

En japansk lön under björkarna

 

Ruddalens motljus  hjälper till

 

Syrenen gör sig riktigt bra i sin nattbelysning, åtminstone i verkligheten

 


Bakom sockertopparna är det gatubelysningen som lyser upp. (Vildskottet på granen i mitten ska nog ändå bort snart. Som liten tyckte jag den var söt och busig, men nu har det blivit för stort.)

Vinterbelysningens dominerade inslag, billiga flaggstångsbelysningen från Rusta plockades ner i helgen. Den har genomlidit sin första, tämligen blåsiga säsong. Två gånger har den rasat ner, båda gångerna beroende av en för vek ring vars uppgift är att samla ihop slingorna högst upp.  Slingorna har dock aldrig gått av eller slocknat. De trasslar in sig i varandra något kupiöst och det är ett tidskrävande pyssel att lägga dem till rätta, klä dig varmt.

Det som inte heller håller måttet är fästena. En vindpust och så flyger hela härligheten upp ur backen, dinglar i luften och fastnar i växtligheten runtomkring. Min man har lovat att till nästa jul tillverka en ring av metall, som inte brister och kraftigare, framför allt tyngre fästen.  Om det blir gjort, återstår att se. När backen väl frusit till stärktes konstruktionen något. 

Slutbetyget måste ändå bli att fördelarna överväger. Bristerna går att åtgärda på ett relativt smidigt sätt och då, även sett till konkurrenternas priser, är Rustas produkt ok. Kanske inte helt ok, men ok. Ps. En timer är ett måste.