Formklippning har blivit lite av en hobby inom hobbyn för mig, även om jag inte håller på med avancerade formationer utan syftet är närmast att hålla växten vital och prydlig på ett skonsamt sätt. 

Börjar man forma en ung planta från starten, blir ingreppet inte så dramatiskt. Beskärning från ung ålder betyder dock inte att man ska ge sig på en växt som inte är etablerad. Rötterna först, de är alltid viktigast. 

För tidig klippning på säsongen kan stressa växten till att producera små förkrympta blad och/eller tvingar en att göra om proceduren onödigt många gånger, så det ska man se upp med. Men så här års, runt midsommar, kan det vara lämpligt med fsirering av många buskar, företrädesvis sådana som har blommat eller inte odlas för sina blommors skull. Spireor och Weigela (praktry) som blommar i juni, kan man vänta med efter blomningen. 

Jag fortsätter på temat salix (se tidigare inlägg) med några bilder på hur jag går till väga när jag klipper.

 

Förberedelse. Lägger ut en klippkappa, som frisörerna använder. Vill man att det ska räcka hela vägen runt en buske för man ha två stycken, men jag klarar mig med en. Jag har gått över till att använda uppladdningsbar elektrisk sax, men det går självfallet lika bra att klippa för hand. Grundformen finns redan, så det blir ingen större dramatik. 

 

Klippet samlas på duken och kan lätt städas bort.

 

Färdig!

 

Och omgivningarna