Trädgård handlar om grannskap i trädgården (mellan trädgårdar är en helt annan sak). Att hitta de rätta växtkombinationerna är mycket komplicerat.  Parametrarna är många: storlek, färg och form, odlingskrav och eventuell blomningstid ska matchas men det svåraste är ändå att skapa trovärdiga planteringar, som fungerar i ett längre perspektiv. 


Tallen och klätterhortensian lever mer eller minde i symbios. Rhododendron i tallskog är också en svensk klassiker. Lavendel skulle inte passat lika bra, om jag säger så. 

  

Hostor är tacksamma att kombinera med lökväxter pga sin sena utspring. Perenner är något svårare då hostorna har en tendens att tränga ut sina grannar med åren.


Variegerad iris är hos mig inte så pigg på att blomma, men de randiga bladen framför den långblommande vita stäppsalvian (bästa namnsorten i mitt tycke) blir en prydnad under lång tid.


Bästa grannen till en alunrot är en alunrot. Och en japansk lönn. 

  
Och en daglilja...Jag är helt såld på idén om dubbla häckar

  

Höstsilveraxens mörka blad och de ovanligt gula bladen hos hosta 'Sun Power' står i fullständig kontrast med varandra, men trivs under samma halvsoliga,  fuktiga förhållanden. Hostan skuggar höstsilveraxens rötter och dämpar uttorkningen och höstsilveraxen skuggar hostans blad och skyddar mot brännskador. Win-win.


Silverbuske framför en rödbladig japansk lönn (frösådd).

 

Jag har visat dem förut, gulbladiga hakonegräset vid fötterna ev en mörk, flikbladig fläder

Lilium 'Barcelona' och mörkbladig smällspirea

 

Det var en häftig, nästan för häftig syn, medan den varade

 

Hydrangea macrophylla och daggkåpa

 

Och buxbom klär väl vad som helst

 


Både liljor och fjädernejlika


Det här är ett ämne som intresserar mig och jag ser verkligen fram emot att få kika runt på Blommiga fredagens länksamling. Jag kommer garanterat att sno idéer från er.  

På bloggen 'Bland rosor och bladlöss' finns flera goda grannar