.... är fjärilbusken just nu.

 

En tre år gammal buske som spelade död förra året men piggnade till de senaste månaderna

Det klagas ibland på frånvaro av fjärilar och bin och mitt bästa recept för att motverka detta är en buddleja. Yvig, knappt härdig och sådär stilig men ack så populär. Vi räknade upp till 8-9 stycken fjärilar på samma buske vid ett tillfälle, tre olika modeller. Att fånga allt detta på bild var en grannlaga uppgift för mig av olika skäl; hög buske, motsol, blåst och rastlösa fjärilar motarbetade mig. 

 

Bästa bilden blev så här


Buddleja finns i många olika nyanser av vitt, rosa, purpur och blått och levererar fint varma somrar. Kalla vintrar fryser de ner helt men kommer ofta igen och blommar trots allt på årsskotten. I England växer de vilt längst vägar och i andra tuffa miljöer, vilket gav mig idén att försöka sticklingsföröka förra sommaren. En av misstag avbruten gren rotade sig utan större omvårdnad och har blommat i år. Det är en mycket lättförökad buske med andra ord.

 

En sticklingsförökad rosa avkomma vars moderplanta har inte slagit ut ännu.

En annan populär fjärilväxt är solhatten.

  


Echinacea purpurea 'Alba'

Att solhatten, som även kallas rudbeckia luktar honung upptäckte jag häromdagen när jag åkte från Lund till Göteborg med fyra plantor vid fötterna i en fullproppad bil. Fagra 'Green Jewel', 'Fatal Attraction' och 'Orange Passion' har nu fått en något trevligare tillvaro mellan gräs och knappt synliga buxbomsklot i stora perennrabatten. 

 

Förväntningarna är höga. 'Green Jewel' är tänkt att matcha ljusgula höstögat 'Moonbeam'. 'Orange Passion' fångar upp dagliljor lite längre bort i rabatten. Det är mycket att hålla ordning på i en perennrabatt som bygger på blomning och färg....


Alla är de lika men ändå olika

 

 


'Magnus'Mjukt ljusgula ' Sunshine' har jag haft sedan tidigare och är en favorit.