Guld är veckans färg hos Charlotta.

I trädgårdssammanhang är guld den lite finare benämningen på gul som i sin tur är den färg som det råder mest delade meningar om bland trädgårdsvänner. Alla har väl hört historien om de gulkänsliga trädgårdsamatörerna som på bussresa varnades i högtalarna för blommande rapsfält som skulle passeras...

I början av mitt trädgårdsliv tillhörde jag själv dem som endast ville ha vitt och rosa i rabatterna. Gult fick absolut inte förekomma.  Idag skulle jag kunna skiva en avhandling om hur dumt det är att utesluta just den färgen. Eller vilken annan färg som helst, för den delen.

Blommor som är ursprungligen gula behandlar vi ibland väldigt styvmoderligt medan växter som i naturen huvudsakligen förekommer i andra färger omhuldar vi i gul variant. Det är då växten får "guld/gold " inbakat i sitt sortnamn. Som tex rhododendron 'Goldbukett'. Eller hur dyr och eftertraktad är inte svavelpionen? Vad sägs om en gul trillium? En gul magnolia, kanske? Med de exemplen inser vem som helst att gul är guld att ha i trädgården.

Sedan kommer dilemmat om det är rött, gult eller vitt guld som menas. För säkerhets skull ;-)tar jag lite av varje.


En riktig blekis, men oj så snygg med sina runda, välformade blommor och blad


Svala nyanser av guld

  

Hosta 'Fire Island' är den gulaste av alla hostor jag känner till


Uvularia grandiflora

 

Gulltörel och smörblomma


Lita varmare guld. (Kolla också på bladen i höger hörn.)


Honung. Dahlia 'Classic Elise', namnlös daglilja och björkarna i höstskrud
  


Höstguld, eller bara koppar?


Kanske du gillar

Gula dahlior