Gyllengul är temat hos Charlotta i helgen. 

Gult är poppis hos mig pga den svartbruna färgen på huset och den mörka tallskogen i söder. Det är mycket mörka bakgrunder i form av husväggar, garageväggar, staket och vedbod och det behövs kontraster. I somras skrev jag ett inlägg om ämnet, "Jag räds inte det gula" där jag visade mina gula blommor som skiner upp och lyfter andra växter. Man ska inte heller glömma att de allra flesta blommorna är gula i mitten. Man kan undra varför....

Men mest av allt gillar jag gulbladiga träd, buskar och perenner. När det gäller blad ställer man kraven lägre och i stort sätt alla nyanser från limegrönt kan få sortnamn som 'Golden Sunshine', 'Golden Tiara', 'Golden Spirit' osv.  Idag utesluter jag dock de flesta av mina gulbladiga växter då dessa är sällan just gyllengula över en längre tid. 

Gyllengult är definitivt inte lime, varmare än citrongul, men inte klar orange. Mer åt solens och kantarellens håll. Gula björklöv, typ. 

 

Lämplig måttstock?


Hm. Den här azalean är nära men knopparna drar lite åt orange.Dahlia 'Garden Party' och 'Classic Elise'


För att vara blad är löjtnantshjärtats påfallande gula, men knappast gyllengula. Den här tror jag heter 'Gold heart'. En svårodlad läckerbit hos mig.

 


Berberisen är mycket gul hela säsongen


 Liljan är lite för blek, för att kvala in. (Här ser ni att jag ställer olika krav på blomma och blad.)


Praktlysingen 'Alexander' med sina vitbråkiga blad ger lite svalare intryck än den vanliga praktlysingen, så det här är ett gränsfall. 


Samma fenomen hos dagögat, 'Loraine Sunshine'


Den falska akacians sommarfärg är gulast av alla blad jag känner till. 

Robinia pseudoacacia 'Frisia' upplever jag som gyllengul.


Den här solbruden kommer nära min definition av gyllengult. 


 Och min nya gula canna som inte var lätt att få i blom.

 Det börjar bli fler och fler gyllengula inslag i trädgården. Hostorna intar den färgen under några dagar innan de dör för säsongen. Björkens och ginkos blad blir också gyllengula strax innan de faller av, vilket brukar inträffa första veckan i november hos oss. 


Fortsätt gärna att surfa runt bland gyllene växter via Charlottas länksamling denna mörka höstdag.